Bănișor: Primarul Sorin Maxim continuă dezvoltarea comunei și pregătește investiții noi pe Anghel Saligny

Primarul Comunei Bănișor, Sorin Eugen Maxim, aflat la al doilea mandat, se dovedește un edil implicat în implementarea proiectelor de investiții, astfel că muncește permanent pentru continuarea lucrărilor începute pe raza comunei, dar în același timp lucrează intens la pregătirea de noi proiecte de investiții.

Proiect de 15,7 milioane lei depus pe Programul Anghel Saligny

Primăria Bănișor pregătește un mega-proiect de modernizarea a infrastructurii rutiere – asfaltare drumuri și construire poduri, proiect care va fi depus pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

  1. Construire 4 poduri peste Valea Banului și Valea Malului – 1 pod la Peceiu, 1 pod la Bănișor, 2 poduri la Ban. Modernizarea și asfaltarea a 8,5 kilometri de străzi și drumuri comunale DC78A, DC80A (spre Marin și Cizer). Valoarea proiectului este de 15,7 milioane lei (157 miliarde lei vechi).

Lista cu străzile care urmează să fie asfaltate:

  • Localitatea Peceiu 3,76 kilometri – 13 străzi (Cauaciului, Sesului, Bidiscut, Pe vale, Todor, Strada Tarlii, Hilii, Zugau, Srada 5 Drumut, Paraschii, Contului, Raturi-Berc, Lucii).
  • Localitatea Bănișor 3,685 kilometri – 6 străzi (DC78A, Tog, Cimitirului, Simonestilor, DC80A, Stoica).
  • Localitatea Ban 1,190 kilometri – 6 străzi (La Simion, Perchi, Scurta, Zburdii, Nitrii, Pălinciei).

Cămin Cultural nou la Peceiu cu 8 milioane de lei de la CNI

Construirea și dotarea Căminului Cultural din satul Peceiu are finanțare asigurată prin Compania Națională de Investiții (CNI București), proiect în valoare de 8 milioane de lei. După finalizarea procedurilor de achiziție a serviciilor de proiectare a fost semnat contractul cu firma câștigătoare pentru realizarea Proiectului Tehnic care va fi finalizat până la finele anului, înainte de termenul de 6 luni prevăzut în contract.

Ulterior vor fi demarate procedurile de licitație pentru executarea investiției. Primarul Sorin Maxim a obținut de la CNI banii necesari construirii căminului cultural, fiind emis un ordin de ministru nr. 2413/ 12.06.2020, suma alocată fiind de 8 milioane de lei.

Construirea podului la Mistireanu (Peceiu), întârziat de Apele Române

 

 

 

Primăria Comunei Bănișor dorește construirea unui pod peste valea Banului în satul Peceiu la Mistireanu, pod care să faciliteze traficul rutier în zonă pe când va fi construit cel de al doilea pod prevăzut a fi realizat pe Programul Anghel Saligny.

După finalizarea procedurilor de achiziție a lucrărilor, în luna iulie 2021 primarul Sorin Maxim a semnat contractul cu firma de construcții pentru realizarea podului peste valea Banului la Mistireanu în loc. Peceiu.

Din păcate, primarul spune că are o nemulțumire legată de birocrația din România. Pentru obținerea tuturor avizelor emiterii autorizației de construire este nevoie de un protocol de lucru în albie semnat între Primăria Bănișor și Min. Mediului – Agenția Națională a Apelor Române. Din păcate spune edilul, lucrurile se mișcă foarte greu, cu toate că Primăria Bănișor a trimis solicitarea către Apele Române încă din luna iunie, însă nici până azi nu a primit un răspuns favorabil pentru a putea demara construirea podului.

Iluminat public modern cu LED la Bănișor

Primăria Comunei Bănișor a modernizat întreaga rețea de iluminat public și a montat în acest an 120 corpuri de iluminat cu led, ajungând la un total de 500 corpuri led la nivel de comună. Repartiția celor 120 bucăți este 40 bucăți/localitate.

Rețeaua de supraveghere video a fost exstinsă cu banii proveniți din redevența primită de la ADI Ecodes Sălaj. Comuna Bănișor are în prezent o rețea de 11 camere de supraveghere video în toate satele, dintre care o cameră care memorează numerele auto în caz de accident, furt, etc.

Toate străzile au fost întăbulate și urmează accesarea de fonduri pentru asfaltare

Primăria Comunei Bănișor a finalizat procedurile de întăbulare a tuturor străzilor din comună, fapt care facilitează accesarea de fonduri naționale și europene pentru investiții.

Magazie, spațiu de depozitare și garaj la Dispensarul medical

În aceste vremuri grele când ne bazăm pe medici, un om important și debază în comunitate este medicul de familie, iar la solicitarea acestuia, Primăria Bănișor construiește o magazie pentru lemne, spațiu de depozitare ți garaj. Amintim că Primăria a finalizat lucrările de reabilitare a dispensarului medical cu o finanțare prin PNDL 2. Dispensarul dispune și de o locuință de serviciu.

Lucrările la aducțiunea de apă de la Cluj, realizate în proporție de 80%

Comuna Bănișor face parte din Lotul 22 al mega proiectului de acțiune de apă din Cluj – Tarnița, finanțat din fondurile UE. Primarul Sorin Maxim a participat la semnarea contractului anul trecut. Lucrările s-au desfășurat într-un ritm susținut pe tot parcursul anului, lucrările fiind executate în proporție de 80%.

În Peceiu lucrările sunt finalizate la magistrala care alimentează bazinul de apă. Primăria continuă cu lucrările pe proiectul PNDL 2 – racorduri și branțamente rețea apă-canalizare. În Ban și Bînișor se lucrează la bazinele de apă și la rețelele stradale.

„La începerea proiectului, în această primăvară, din discuțiile cu constructorul au fost identificate zone locuite care nu erau cuprinse în proiect (exemplu Ban – Cornet, Pipiș / Bănișor – Tog)”, explică edilul. 

La insistențele domnului primar Sorin Maxim, s-a aprobat includerea acestor zone în cadrul proiectului, astfel ca toți cetățenii să beneficieze de apă.

„Mulțumesc constructorului și factorilor de decizie din cadrul proiectului pentru disponibilitatea și înțelegerea de care au dat dovadă”, declară primarul Sorin Maxim.

Proiecte de viitor: reabilitare sediu Primărie și Școala din Peceiu

1. Primarul Sorin Maxim lucrează la întocmirea unui proiect de investiții care urmează să fie depus pe Fondul de Mediu, proiect ce prevede reabilitarea, recompartimentarea și eficientizarea energetică a sediului Primăriei. Clădirea va fi modernizată integral, interior-exterior, acoperiș, etc.

2. Primăria a întăbulat clădirea Școlii Primare clasele 1-4 Peceiu, urmând ca în perioada următoare primarul Sorin Maxim să depună o cerere de finanțare la Compania Națională de Investiții CNI – pe programul Unități de învățământ. De specificat că la Școala Primară din Peceiu sun înscriși toți copii din comună.


Primar Sorin Maxim: „Împreună suntem mai puternici. Fiți responsabili și vom trece cu bine peste această perioadă grea”

„Doresc să mulțumesc cetățenilor în mod special pentru încrederea și sprijinul acordat pentru al doilea mandat de primar. Sunt conștient că lucrările crează și mult disconfort, dar doar prin implementarea investițiilor ne putem dezvolta și să oferim condiții de trai decente. Mulțumesc Consiliului Local Bănișor pentru sprijinul oferit în implementarea și realizarea acestor investiții atât de importante pentru comunitatea noastră. 

Vreau să transmit multă sănătate tuturor cetățenilor având în vedere că trecem printr-o perioadă atât de grea cauzată de valul patru al pandemiei COVID. Trebuie să contribuim cu toții la stoparea răspândirii acestui virus și îndemn locuitorii comunei Bănișor să fie responsabili, să respecte măsurile de protecție sanitare aflate în vigoare și să se protejeze, astfel încât să putem trece cu bine peste această încercare. 

Primăria Bănișor oferă tot sprijinul tuturor cetățenilor și rog pe cei aflați în nevoie să apeleze cu încredere la mine pentru a găsii împreună cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă. Împreună suntem mai puternici. Doamne-ajută”, a transmis primarul Sorin Maxim. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *