ISJ Sălaj a demarat proiectul ,,ȘCOALĂ CU TOLERANŢĂ ZERO LA VIOLENŢĂ”

Având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de bullying, cyberbullying și a consumului de substanțe cu efecte psiho-active în rândul minorilor, azi, 2 martie 2023, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj a lansat și demarat proiectul ,,ȘCOALĂ CU TOLERANŢĂ ZERO LA VIOLENŢĂ”, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj/Biroul Siguranța Școlară, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, Casa Corpului Didactic Sălaj, pe tematica prevenirii fenomenului de bullying, cyberbullying și a consumului de droguri în rândul elevilor, cu perioadă de desfășurare martie 2023 – august 2024.

Obiective comune:

1. Prevenirea și reducerea fenomenului de bullying, cyberbullying, a consumului de droguri în unitățile de învățământ din județul Sălaj prin acțiuni de prevenție, de monitorizare și de intervenție educativă susținută;

2. Crearea unui sistem de comunicare reală și eficientă între școală, autorități și familie pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ, prin implicarea tuturor factorilor educaționali.

Joi, 2.03.2023, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a avut loc prima ședință de lucru din cadrul proiectului, în care s-au operaționalizat primele acțiuni propuse, la care au participat reprezentanți din partea instituțiilor implicate:

• Inspectoratul Școlar Județean Sălaj: inspector școlar general, prof. dr. Gheorghe – Vasile Bulgărean, inspectori școlari generali adjuncți: prof. Forț Corina – Emilia, prof. Faluvegi Ervin Zoltan și inspector școlar, prof. dr. Mădălina – Ioana Rus;

• Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj/Biroul Siguranța Școlară: inspector de poliție, Flonta Loredana;

• Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj: director, prof. Adina Mesaros;

• Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj: comisar șef de poliție, Merce Valer;

• Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj: inspector superior, Katona Monica;

• Casa Corpului Didactic Sălaj: director, prof. Bancea Gheorghe.

Exemplificăm câteva dintre activitățile care se vor derula în perioada martie 2023 – august 2024: ședințe de lucru cu directorii unităților de învățământ preuniversitar; expoziție județeană online (pladlet) cu posterele realizate în unități, ca activitate de conștientizare; evenimente de informare și pregătire a dosarului cu materiale de specialitate (instituțiile implicate în proiect), inclusiv informații utile și recomandări transmise părinților; conferința județeană cu tema „Modele de bune practici din unitățile de învățământ, concurs de proiecte pe tema creșterii gradului de siguranță în școli) etc.

Ținând cont de faptul că, în procesul de educație sunt implicați mai mulți factori – familie, școală, autorități, mass-media, măsurile stabilite își propun realizarea unor activități concrete pe plan județean și local, desfășurate în colaborare cu instituțiile partenere, cu atribuții în domeniu, precum și prin angrenarea nemijlocită a tinerilor și a familiilor acestora în activități educative de prevenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *