Județul Sălaj, cea mai mare rată a mortalității infantile din Regiunea de Nord-Vest a țării

Discrepanță majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie.

Organizația Salvați Copiii România susține că în regiunea Nord-Vest se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de județul Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS. Rata medie a mortalității infantile în Regiunea Nord – Vest  este de 6.23 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, media pe țară.

Astfel, în interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative:

Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii
Maramureș – 7 la mia de copii născuți vii
Bistrița-Năsăud – 6,9 la mia de copii născuți vii
Bihor- 5,9 la mia de copii născuți vii
Cluj – 3,9 la mia de copii născuți vii
Satu Mare – 4,8 la mia de născuți vii

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.