Kelemen Hunor condamnă colaborarea USR PLUS cu AUR, vorbește de ”sectanții” celor două partide

Vicepremierul Kelemen Hunor, destul de absent pe scena publică zilele acestea, când coaliția din care face parte și UDMR se destramă, a comentat moțiunea depusă de partenerii de la USR PLUS cu AUR, dar și chiar i-a acuzat de demagogie pe cei care acum, în criză, invocă lipsa reformelor.

Într-un interviu pentru Digi24, liderul UDMR spune că la acest moment pare greu de crezut că această coaliție va continua colaborarea. El a povestit cum s-a ajuns la acest conflict, a respins acuzațiile USR PLUS că UDMR blochează desființarea Secției Speciale, dar și acelea că programul Anghel Saligny este un paravan pentru furt.

”A fost afirmația ori acceptați SIIJ așa, ori blocăm Anghel Saligny. Și de aici s-a acutizat conflictul în Coaliție. Acolo era momentul unde am crezut că e greu să mergi mai departe. Observațiile la Anghel Saligny noi le-am inclus în proiect: standarde de cost, urmărire, digitalizare. Amendamentele USR PLUS au fost introduse în proiect. Acele amedamente pe care Anca Dragu le-a spus.

Important este că nu poți să pleci cu premiza că se fură. Cel care fură să plătească. Dar să nu facem proiectul că se fură, păi atunci să nu facem proiectele pe infrastructură mare. Din păcate, au fost acuzații dure și gratuite încât pare greu să se refacă această Coaliție. Acum suntem în această situație, din păcate”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta consideră că adevărata miză pentru scandalul de acum sunt alegerile din 2024, spune că apreciază că Iohannis nu se implică foarte activ și spune că cei care sunt nemulțumiți de Cîțu să plece din Guvern, dar coaliția să continue.

”Într-o coaliție este nevoie de o colaborare permanentă. Eu am plecat din guvern când nu m-am înțeles cu Ponta. Când nu te înțelegi cu premierul, pleci din guvern, nu pleacă premierul.

Când pui condiții care nu pot fi acceptate de partener e clar că nu vrei să mergi mai departe. Poate după congrese se poate nuanța această poziție și dintr-o parte și din alta. Trebuie să lași ușa deschisă pentru a exista posibilitatea de a reface coaliția”, a mai spus liderul UDMR, care a exclus posibilitatea ca PSD să-și dorească să preia guvernarea înainte de alegeri.

USR PLUS a legitimat AUR

Cea mai mare greșeală în opinia lui Kelemen Hunor a fost ca USR PLUS să colaboreze cu AUR pentru moțiunea de cenzură, considerând că e ca și cum UDMR ar fi colaborat cu PRM-ul lui Vadim Tudor.

”USR PLUS a legitimat AUR. A fost o greșeală uriașă. Nucleul dur, sectanții lor nu sunt afectați de această colaborare, nici într-o parte, nici în alta, pentru că se potrivesc, sunt antisistem. Dar pe termen lung vor fi consecințe. Vrei, nu vrei. Să semnezi o moțiune de cenzură spunând că scopul scuză mijloacele și scopul sfânt e să îl dăm jos pe Cîțu nu e ok.

Vă dați seama dacă noi am fi semnat vreodată o moțiune cu Vadim? Nu se poate. Sunt niște limite peste care nu ai voie să treci, din punctul meu de vedere. Ai ridicat AUR-ul și dacă ai colaborat o dată, nimeni nu te va crede că vei colabora din nou. (…)

Pentru George Simion nu există noțiunea ‘să fii penibil’. Dincolo de acest lucru, Parlamentul nu este circul de stat. Trebuie să înțelegem asta indiferent unde ne așezăm ideologic. Nu am fost aleși să participăm la un circ instituțional permanent”, a acuzat Kelemen Hunor.

El nu a fost de acord nici cu acțiunea celor de la PNL de a informa partenerii externi despre scandalul din România.

”Nu sunt de acord să te duci cu pâra. Am fost și noi întrebați, sunați. Nu ieșim și nu spunem ce am discutat, că este absolut normal să ai discuții cu partenerii tăi din UE. Dar asta nu e pentru a face balet mediatic sau pentru a folosi în scopuri politice”, a criticat el.

”Bine, boss, ce înseamnă reforme la tine?”

Liderul reprezentanților maghiarilor s-a arătat nemulțumit și de modul în care cei de la USR PLUS au criticat lipsa de reforme, fără a discuta concret soluții și implicații.

”Toată lumea vorbește de reforme. La un moment dat am, spus: ‘OK, hai, când trec congresele voastre să ne așezăm la masă și să spunem cine și ce înțelege prin reforme’. S-ar putea să nu ne întâlnim pe drum. S-ar putea să înțeleg eu, prin reforme, altceva decât înțelege Dacian Cioloș sau Florin Cîțu sau Ludovic Orban.

La reforme se poate apela populist și demagogic – ‘Hai să facem reforme’. ‘Bine, boss, ce înseamnă reformă la tine. Hai să vedem, la ce te gândești?’”, a spus el, luând pe rând proiectele USR PLUS.

Despre pensiile speciale a criticat faptul că totul s-a oprit la parlamentari, ceea ce a rezolvat doar 2% din problemă: ”Demagogie, populism, dă bine la popor, OK”.

”Reforma sistemului electoral. Acum cetățeanul plânge că sistemul electoral nu e ok? Eu nu cred că este nevoie de o reformă a sistemului electoral, cei de la USR PLUS spun că este nevoie. Acolo se vorbește despre votul prin corespondență general, vot prin internet, sunt foarte multe discuții, dezbateri.

Reformă fiscală. Vrem sau nu să facem? Vrem să facem o reformă în companiile de stat, pentru că sunt pe pierdere? Impozit zero pe salariul minim, dacă tu pui impozit zero înseamnă că omul ala rămâne fără cotizații la sănătate și pensii, trebuie să pui tu, stat, bani pentru el.

Trebuie să vedem care este interesul cetățeanului, al comunităților și de acolo să plecăm la drum, nu de la interesele politicienilor”, a conchis Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *