La mulți ani Sava Negrean-Brudașcu !

Sava Negrean-Brudascu s-a născut pe 2 iunie 1947 in satul Buciumi, județul Sălaj și este una dintre cele mai apreciate cantarete de muzica populara care promoveaza folclorul ardelenesc.

În anul 2019, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler doamnei Sava Negrean Brudaşcu, artist, interpret de muzică populară.

In satul ei natal, Sava Negrean Brudascu a invatat sa cante in corul bisericii, iar recent Căminul Cultural din Buciumi îi poartă numele.

A iubit muzica din prima clipa, iar apoi a cantat-o imprastiind in jurul sau bucurie, caldura, liniste. Crede in Dumnezeu mai presus de orice, iar credinta, felul de a fi, au transformat-o intr-un adevarat model.

Artista nu a avut o copilarie usoara. S-a nascut intr-o familie saraca, asa ca a muncit toata copilaria. Sava Negrean poarta cu ea o poveste diferita inca de la botez. Parintii i-au dat nume de baiat sa o ascunda, astfel, de un blestem.

Sava Negrean Brudascu fost deosebit apreciata si pentru cantecele incarcate de patriotism, precum “Doamne ocroteste-i pe romani”, “Noi suntem romani” sau `Hai sa-ntindem hora mare` insa melodia cu care s-a facut in mod deosebit cunoscuta este “Ma cunosc ca-s salajanca”.

Trecand cu brio peste exigenta concursurilor Floarea din Gradina, Dialog la Distanta, adevarata scoala la aceea vreme, colaborand cu prestigioase ansambluri folclorice, alaturi de care si-a daruit cantarile spre ascultare, Sava Negrean Brudascu s-a impus foarte repede in constiinta iubitorilor de valori.

In seara zilei de 24 noiembrie 1989 la Teatrul Dramatic din Brasov a avut loc un spectacol literar-muzical-artistic, sugestiv intitulat `PARTIDUL-CEAUSESCU-ROMANIA`, realizat cu participarea unor cunoscuti artisti profesionisti si amatori si a unor formatii artistice laureate ale Festivalului National Cantarea Romaniei.

Artista amatoare in ale folclorului Sava Negrean Brudascu a cantat ” Asa canta tot romanulSpune al inimii ecouAsa canta toata taraPentru Marele Erou„. (fragment din articolul „Brasovul pe Micul Ecran” aparut in revista Astra nr. 12 din decembrie 1989).

`Glasul sau isi pastreaza sunetul de argint, ca in ziua in care a debutat: o tarancuta frumoasa, venita din codrii Salajului direct pe scena muzicii populare. Mica de stat, dar iradiind o energie extraordinara, parea ca ingana cu glasul sau descantece pentru sufletele ranite. Si acum, dupa atatia ani, cand canta, vocea nuantata a Savei Negrean-Brudascu iti rezoneaza in suflet ca intr-o catedrala. Sensibilitatea aproape exagerata, daruirea fara conditii pe scena, ca si in viata, credinta nestramutata in Dumnezeu intretin in sufletul ei focul mare al dragostei pentru cantecul ardelenesc` (Corina Pavel – Formula AS – Nr. 519/2002).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *