Liderii UDMR: „Vom dezvolta, în continuare, instituțiile medicale și vom sprijini investițiile mari”

„La elaborarea bugetului pentru 2021, prioritatea UDMR a fost ca, prin distribuirea impozitului pe venit –rămas în procent de sută la sută la nivel local – să consolidăm poziția Consiliilor locale și județene și să introducem finanțările de stat pentru instituțiile culturale subordonate administrațiilor locale și județene. În același timp, Uniunea a considerat extrem de importantă dezvoltarea, în continuare, a instituțiilor din sistemul de sănătate și sprijinirea investițiilor mari, importante pentru comunitatea maghiară”, a subliniat președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor referitor la  proiectul de buget aflat acum în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților.

În 2021 impozitul pe venit, rămas în totalitate la nivel local, se distribuie astfel:

– 15 la sută în bugetul Consiliilor Județene;

– 63 la sută în bugetul comunelor, orașelor și municipiilor pe raza cărora se achită impozitul pe venit;

 6 la sută este distribuit de Consiliul Județean, prin hotărâre, administrațiilor locale (comune, orașe, municipii);

 14 la sută se alocă pentru echilibrarea bugetelor municipiilor, orașelor, municipiilor, consiliilor județene;

– Totodată, UDMR a propus înființarea unui fond în gestionarea administrațiilor locale, pentru finanțarea instituțiilor de teatru și operă, aflate în  subordinea autorităților locale. Acest procent reprezintă 2 la sută din totalul impozitului pe venit.

Kelemen Hunor a subliniat, de asemenea, că pandemia și criza economică care a urmat în contextul acesteia, reprezintă o sarcină dificilă și complexă pentru țările din întreaga lume. Aproape toate statele din regiunea noastră au fost nevoite să se confrunte cu obligativitatea reducerii deficitului bugetar de la 9-10% cât era în 2020,  la 6-7% în 2021.

România a pornit de la aproape 10 procente deficit și a prevăzut în proiectul legii bugetului de stat reducerea acestuia  la 7,1 la sută. Este un pas necesar pentru țară să nu se îndatoreze pe termen lung, iar generațiile următoare să nu fie nevoite să ramburseze, sub formă de datorii, costurile bugetare generate până în prezent. Însă reducerea deficitului bugetar nu este o măsură suficientă, deoarece, între timp trebuie să ajungem să avem, din nou, și creștere economică”, a subliniat vicepremierul.

Tocmai din acest motiv, proiectul de buget susține investițiile mari, protejează și creează noi locuri de muncă, va contribui la creșterea calității vieții comunităților locale și va reduce dezechilibrele între zonele și regiunile administrative care se află în diferite stadii de dezvoltare.

UDMR consideră că dezvoltarea instituțiilor medicale și finanțarea proiectelor administrațiilor locale sunt de importanță majoră în proiectul bugetului de stat. Finanțarea investițiilor aprobate punctual sunt următoarele, dar trebuie menționat și faptul că și alte proiecte vor beneficia de finanțare din programele ministerelor de resort (de exemplu, CNI – Compania Națională de Investiții, PNDL – Programul Național de Dezvoltare Locală): Spitalul Județean de Urgență Sălaj: 7 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *