Mesajul senatorului USR PLUS, Cosmin Viașu de Ziua Națională a Ungariei

„Azi, de ziua națională a Ungariei, vreau să-i adresez țării vecine cele mai bune gânduri și să-i urez un parcurs politic pozitiv alături de noi în marea familie a Uniunii Europene.
Le spun la mulți ani și etnicilor maghiari din Transilvania și Banat în această zi importantă pentru ei”, a transmis senatorul USR PLUS Sălaj, Cosmin Cristian Viașu. 

Pe 15 martie, maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849, dată la care s-a consfinit și apariția parlamentului modern a Ungariei. Pe 20 august este sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei, iar pe 23 octombrie, când se comemorează Revoluția din 1956 și începuturile luptei pentru libertate.

Dintre cele trei sărbători de importanță mare, 20 august este considerat Ziua Națională a Ungariei. Este data la care se amintește despre noua națiune maghiară.

Ștefan I al Ungariei (s-a născut în 957 la Esztergom și a murit la 15 august 1038, la Szekesfehervar) este considerat întemeietorul Regatului Ungariei. Este primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene.

Ziua de 20 august amintește de creștinarea poporului maghiar: a apărut prima episcopie, asigurarea legilor prin care populația maghiară se va creștina după canoanele catolice, iar o dată cu noul stat Ungaria intră în rândul țărilor europene, evitând astfel dispariția de pe hartă aidoma numeroaselor popoare migratoare, cum au fost spre exemplu avarii sau pecenegii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.