Ministrul Mediului, Tánczos Barna UDMR: Astăzi, alternativă la această coaliţie nu există

Ministrul Mediului, Tánczos Barna (UDMR), consideră că, în acest moment, nu există alternativă la coaliţia de guvernare şi şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la o soluţie prin care actuala formulă de guvernare să meargă mai departe, scrie Digi24.ro

„Am făcut, de mai multe ori, apel la responsabilitate şi la calm. Situaţia de ieri este una, într-adevăr, tensionată. (…) Sper că noaptea va fi un sfetnic bun pentru toată lumea, sper că mâine şedinţa de Guvern şi şedinţa de coaliţie care va avea loc să ne ducă spre poziţii mai apropiate, către un compromis şi către o soluţie prin care această coaliţie să meargă mai departe. Astăzi, din punctul meu de vedere, alternativă la această coaliţie nu există şi orice discută, orice partid de opoziţie şi oricine încearcă acum să strângă semnături pentru a susţine o moţiune de cenzură, nu cred că soluţiile alternative, în momentul de faţă, există, a declarat Tánczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Băile Tuşnad.

Ministrul Mediului a mai arătat că UDMR a cerut de mai multe ori ca programul „Anghel Saligny” să fie analizat cu prioritate, să se facă avizarea actului normativ în cel mai scurt timp posibil, el adăugând şi că, din punctul de vedere al Ministerului Mediului, acest program rezolvă problema infringementului pe gospodărirea apei menajere.

„Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, de exemplu, acest program rezolvă o problemă uriaşă, a infringementului pe gospodărirea apei menajere. România, astăzi, are un infringement care, mai mult ca sigur, dacă nu luăm măsuri şi nu finanţăm sistemele de colectare şi de epurare a apelor menajere, se va extinde. Avem infringement pentru localităţile mai mari de zece mii locuitori şi se va extinde şi la localităţile mai mici, dacă nu rezolvăm problema. Pentru noi, Ministerul Mediului, fondul de 1 miliard de Euro din PNRR nu este suficient. Conform estimărilor Băncii Mondiale, România are în momentul de faţă nevoie de peste 20 miliarde de Euro pentru a construi sută la sută şi a implementa în fiecare localitate sisteme de colectare şi epurare a apelor menajere. Acest lucru se poate face doar dacă folosim la maxim PNRR, POIM, fondurile europene şi fondurile naţionale. Deci, de aceea, noi am avut discuţii şi dialog constant şi permanent cu Ministerul Dezvoltării, cu domnul ministru Cseke şi am susţinut de la bun început acest program. În urma discuţiilor din coaliţie şi dintre ministerele de resort s-a ajuns la această situaţie, care ieri (miercuri – n.red.) s-a terminat cu solicitarea domnului prim-ministru de revocare din funcţie a fostului nostru coleg, domnul ministru Stelian Ion, a mai spus Tánczos Barna, potrivit Agerpres.

El a adăugat că UDMR a luat act de decizia de demitere a ministrului Justiţiei, punctând faptul că este atributul premierului de a face acest lucru cu orice ministru.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a participat joi, la Băile Tuşnad, la lansarea proiectului Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România, finanţat din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *