Ministrul Muncii, Raluca Turcan PNL anunță că vârsta de pensionare pentru femei și pentru bărbați va fi 65 de ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri seară, la Digi24, că vârsta de pensionare între femei și bărbați va fi egală, de 65 de ani, subliniind că nu se pune problema ca acest prag să fie depășit.

  • „Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030. (…) Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

Turcan a mai adăugat că în jur de 129.000 de români care s-au întors din străinătate au cerut să beneficieze de șomaj și că există loc de integrare pe piața muncii.

Ministrul a mai spus și că singura soluție pentru rezolvarea problemei referitoare la forța și locurile de muncă o reprezintă investițiile în dezvoltarea economiei:

  • „Noi estimăm anul acesta că în activităţi sezoniere vor pleca undeva între 670.000 şi 700 şi ceva de mii de oameni. Asta înseamnă că mai există aproximativ 300 de mii de oameni care posibil s-au întors, însă nu toţi sunt înregistraţi în sistemul de şomaj. Dimpotrivă, un lucru surprinzător: noi am avut măsuri active pentru cei care au fost concediaţi abuziv în străinătate – de exemplu peste 50 de ani sau între 18 şi 24 de ani – să poată să fie stimulat angajatorul să-i atragă în piaţa muncii, însă nu a fost foarte accesată această măsură şi de aceea în sistemul de şomaj în momentul de faţă avem înregistraţi aproximativ 129.000, dintre care indemnizaţi mult mai puţin. Deci undeva cred că sunt vreo 200.000 de români care nici nu s-au înregistrat în sistemul de şomaj, nici nu s-au reîntors în străinătate. Aşadar este loc de integrarea lor pe piaţa muncii (…) În perspectivă, soluţia nu este una pe care să vină să o inventeze un politician sau altul. Soluţia este una singură: atragerea de investiţii cu plusvaloare mare în ţară, care să creeze mai multe joburi mai bine plătite. Ministerul Muncii, singur, nu poate să facă lucrul acestea. Aici este nevoie de un efort guvernamental de deschidere spre spaţiul investiţional, de credibilizare în ochii investitorilor străini astfel încât aceştia să-şi mute afaceri mai bine plătite în ţară”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *