Mobila SIMEX – de la brand sălăjean la brand național – articol scris de Mirel Matyas

Nu știu de ce, în ultimii 25 de ani, România aproape că s-a sinucis din punct de vedere economic. Branduri autohtone de prestigiu au dispărut fie din neglijență fie sabotate de cei care pentru a-și umple buzunarele au vândut industria românească la fier vechi. Desigur, nu puțini vor fi aceia care vor spune că acestea sunt legile economiei de piață, că e normal ca firmele să dispară înlocuite de altele mai competitive. De acord cu aceste observații, însă nu înțeleg de ce branduri locale competitive, care asigurau de lucru unei comunități, au fost lăsate să moară încet. Sunt și exemple care dovedesc că pe ruina unor astfel de firme, oameni cu inițiativă au reușit să reclădească și să formeze un brand care astăzi aduce faimă localității, județului sau chiar țării. În periplul nostru prin județul Sălaj, în cadrul proiectului fotografic ”Hoinar prin Sălaj” nu aveam cum să ratăm un astfel de brand. Este vorba de fabrica de mobilă SIMEX din Șimleu Silvaniei (parte a grupului de fabrici SIMEX).
Sursa foto-text: mirel-matyas.blogspot.com

O primire călduroasă
Am ajuns să vizitez fabrica SIMEX de la Șimleu Silvaniei și să stau de vorbă cu directorul general domnul Dumitru Blaga și cu directorul comercial Gabriel Lavrincic, oarecum întâmplător. De mai multă vreme intenționam să mă întâlnesc cu domnul Gabriel Lavrincic – cunoscut pentru recordul mondial Guiness Book cu cele mai multe scrisori primite într-o viață. Intenția s-a concretizat în acestă vară când, am planificat o întâlnire la biroul din cadrul fabricii Simex. Chiar dacă discuția noastră amicală a atins și povestea scrisorilor (rămâne să public în toamnă un material pe acestă temă), am dat o altă turnură discuției mai ales că a fotografia secțiile de producție, a reprezentat o provocare. Așa cum spuneam, proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj” iată, se deschide și spre acestă direcție, a fotografiei industriale, a fotografiei de produs.

Am ajuns la Șimleu Silvaniei cu puțin înainte de ora planificată. Am remarcat încă de la început că am de a face cu o firmă serioasă, în momentul în care gardianul m-a legitimat și primind acordul directorului comercial, domnul Gabriel Lavrincic m-a lăsat să trec de barieră, dându-mi un ecuson de ”vizitator”. Am fost întâmpinat de domnul Lavrincic și condus într-un birou care este mobilat cu gust, cu mobilă stil, produsă aici la Șimleu Silvaniei. O masă mare ovală are în zona centrală vreo 20 de stegulețe ale statelor cu care SIMEX are relații comerciale. Majoritatea țărilor sunt din spațiul ex-sovietic dar sunt și țări din vestul Europei.

SIMEX a mobilat palatul prezidențial din Turkmenistan
Trebuie spus de la început: SIMEX a reușit prin calitatea produselor sale să pătrundă masiv pe piața spațiului ex-sovietic, acolo unde mobila românească este de mult timp cunoscută. În prezent, grație și relațiilor stabilite de directorul comercial, domnul Gabriel Lavrincic, mobila produsă aici și în celelalte unități de producție din “orașul mobilei” Șimleu Silvaniei și Nusfalău ajunge în 19 țări din Europa de est / Eurasia și în 7 țări din Europa de vest. În Rusia și spațiul ex sovietic mobila românească este cotată, percepută și vândută ca fiind cea mai bună și eleganta mobilă din lume, fără pic de gluma acolo se spune că fiecare copil născut în URSS a fost “conceput” într-un pat pe care scrie “Made in Romania”.
Pe lângă piața rusă, Mobila Românească SIMEX este prezentă și se vinde cu succes și pe piața vest-europeana, SIMEX participă regulat la toate expozițiile de profil din Paris, Köln, Birmingham, Milano, etc.
beneficiind de subvenție din partea statului român prin APMR.
Desigur, cele două piețe de desfacere sunt diferite. În timp ce est-europenii și asiaticii preferă în continuare mobila stil, din lemn masiv, cu multe decorații, cei din vest preferă o mobilă simplă, în linii drepte, rustică. Însă muncitorii din fabricile SIMEX se străduiesc să satisfacă toate exigențele.

Poate una dintre cele mai mari realizări ale brandului SIMEX, este realizarea unei garnituri de mobilă unicat, pentru mobilarea palatului prezidențial din Ashgabat, capitala Turkmenistanului. Orice firmă din lume ar fi mândră de o asemenea realizare, așa cum ar trebui să fim și noi românii. Iar dacă avem în vedere faptul că în Sălaj, la Șimleu Silvaniei au fost confecționate componente ale acestui mobilier, atunci mai avem un motiv de mândrie locală.
De curând, eforturile de a pătrunde în spațiul ex-sovietic au fost concretizate prin inaugurarea în orașul Klaipeda din Lituania, Reprezentanța de Mobilă românească SIMEX (depozit, magazin expoziție permanentă) cu scopul de a promova mobila românească în zona Țărilor Baltice. Pentru mai multe informații veziarticolul următor.
Performanțele companiei Simex
Chiar dacă degringolada ce a urmat căderii comunismului, a afectat puternic și industria mobilei, România rămâne una din țările europene cu o puternică tradiție în industria prelucrării lemnului, fapt demonstrat de creșterea continuă a exporturilor în acest sector. În momentul de față, România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobila, locul 28 la producție și locul 48 la consumul de mobilier. Valoarea importurilor de mobilă este de 351,2 milioane de euro, în timp ce valoarea exporturilor se ridică la 1,421 miliarde de euro pe an. Industria mobilei din România reprezintă peste 3.000 de firme cu o cifra de afaceri de 2.025 milioane de euro, în acest sector fiind angajate aproximativ 56.500 de persoane. Volumul producției de mobilă a depășit 2,2 miliarde de euro în anul 2014 și se estimează o creștere de peste 8% pe anul 2016. Mobila, sector de tradiție în România, rămâne în acest fel unul dintre puținele domenii care contribuie pozitiv la balanța comercială (exporturile fiind de patru ori mai mari ca importurile) și care aduc profit pentru companiile producătoare. România beneficiază de un fond forestier diversificat, de o experiență bogată, de costuri relativ reduse în ceea ce privește producția de mobilă, astfel țara noastră este foarte bine poziționată pentru o dezvoltare sustenabila a acestui sector și bineînțeles pentru consolidarea statutului de exportator.

Platforma SIMEX de la Șimleu Silvaniei, pe care aveam să o vizitez, a fost construită în 1986, fiind una dintre cele mai importante investiții în industria mobilei făcută de regimul comunist. Născut în cea mai prolifică zona a mobilei din România – regiunea de Nord-Vest, SIMEX a devenit deja un brand consacrat, cu sediul central în orașul Simleu Silvaniei, situat în inima Transilvaniei, care a devenit un loc însemnat pe harta națională și internațională a industriei de mobilă. Brandul de mobilă SIMEX aparține șimleuanilor care l-au creat în timp, cu multă muncă și dăruire în profesia de tâmplar. Generațiile actuale au datoria de a duce spre viitor această meserie, lăsând-o la rândul lor moștenire generațiilor următoare.

Mobilă cu foiță de aur

Într-una din secții, deja le-am pierdut numărul, găsesc două doamne care dau strălucire la propriu ornamentelor unui dulap. Aplică pe ornamentele sculptate o foiță de aur. Da ați citit bine: foiță de aur! Urmăresc cu interes ce se întâmplă: foița se aplică pe unele părți ale ornamentului care în prealabil au fost date cu un strat de adeziv special, apoi cu o pensulă se aplică foița, iar la final se îndepărtează surplusului de foiță și în fine se finisează lucrarea prin aplicarea unui strat de lac. O muncă migăloasă, care cere mult timp și îndemânare.

Stau de vorbă cu una dintre doamne. Se vede că are experiență, lucrează aici de mai bine de 30 de ani. Doamna Emilia Vereș lucrează la laborator, așa cum se numește acestă parte a fabricii. Ne explică cum decurge întregul proces: ”Aceasta este foița, iar aici pe ornament este adezivul aplicat deja. Dacă puneți degetul se vede că se lipește. Foița se aplică, apoi vine curațată și se mai corectează unde nu a ajuns adezivul. Se duce în finisaj unde se aplică un strat subțire de lac, pe urmă se antichizează cu patină, așa îi spunem noi; se șterge cu o cârpă și primește forma finală.”Întrebarea clasică ”vă place ce faceți?”, rostită instantaneu, aproape că nu-și are rostul. Doamna Vereș explică: ” pentru lucrarea asta trebuie răbdare, îndemânare. Nu poți să pui pe oricine, chiar nu poți! Lucrez aici de o viață, de 31 de ani. De când e SIMEX-ul aici pe platformă. Ceea ce fac îmi place!”


Nu mergem până când doamna Vereș ne arată și o ușă pictată și decorată de asemenea cu foiță de aur. Lucru frumos, care ar satisface și cele mai exigente gusturi. Așa cum mă lămurește ghidul meu prin fabrică domnul Lavrincic, garnitura este pregătită pentru Târgul Internațional de Mobilă, echipamente și accesorii de la București (BIFE-SIM) care va avea loc în luna septembrie a acestui an. Este extrem de important pentru viitoarele oportunități de afaceri să te prezinți la târg cu produse de calitate, cu produse noi, inovative.

Continuarea puteți citi aici link 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.