Patriarhul Daniel: Recensământul este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este majoritar ortodox

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat, luni, că recensământului populaţiei reprezintă un prilej de declarare a identităţii etnice, lingvistice şi religioase. Potrivit Patriarhului Daniel, este „cea mai bună ocazie să se arate că poporul român este un popor credincios şi majoritar ortodox”.

„Nimeni în afară de noi înşine nu este în măsură să declare aceste elemente identitare, de aceea refuzul sau nepăsarea noastră de a participa la recensământ pot genera date inexacte sau eronate în ceea ce priveşte adevărata structură confesională, etnică şi lingvistică a României. Un recensământ nu este doar un act administrativ, străin de credinţă şi de lucrarea lui Dumnezeu în lume. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut în timpul recensământului organizat de Octavian August, împăratul Romei (27 î.Hr. – 4 d.Hr.), iar acel an a devenit anul 0 al erei creştine şi al calendarului civil de astăzi”, a evidenţiat Patriarhul, într-un mesaj transmis luni, citat de Agerpres.

Patriarhul BOR a adăugat că declararea apartenenţei religioase este un act personal „de mărturisire a credinţei în deplină libertate şi cu responsabilitate”.

„Să nu considerăm această mărturisire de credinţă ca fiind neimportantă sau subînţeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul şi viitorul României. Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne ruşinăm să mărturisim credinţa noastră şi a străbunilor noştri, identitatea noastră spirituală şi etnică”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Potrivit acestuia, recensământul este „cea mai bună ocazie” să se arate că poporul român este „un popor credincios şi majoritar ortodox”.

„La rubrica intitulată ‘Caracteristici etno-culturale’ din formularul de recensământ se declară religia. Pe cei care întâmpină dificultăţi în a se autorecenza îi îndemnăm să apeleze la personalul calificat din cadrul primăriei de care aparţin, iar pe cei care nu reuşesc să se autorecenzeze până la data de 15 mai 2022, îi îndemnăm să-i primească pe recenzori şi să răspundă la întrebările din formularul de recenzare. Nu există nicio justificare pentru a nu participa la recensământ şi de aceea îndemnăm pe toţi credincioşii să se organizeze în familie pentru a participa la acest important eveniment. Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios şi majoritar ortodox”, a mai transmis Patriarhul Daniel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *