PE a stabilit data pentru alegerile europarlamenare – în România au loc pe 9 iunie 2023

Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. Buda și Terheș au fotoliile asigurate pentru un nou mandat în PE.

Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. Peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Data alegerilor europarlamentare 2024 în România

Având în vedere că în România alegerile se pot organiza duminica, europarlamentarele din 2024 ar urma să aibă loc în țara noastră duminică, 9 iunie.

Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024. Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele. În acest context, la nivelul Coaliției de guvernare se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin.

Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

Câți europarlamentari are România

Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţii în forul legislativ european.

La 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni.

Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

Buda și Terheș au fotoliile asigurate pentru un nou mandat în PE

Partidele din România care au câștigat mandate la alegerilr europarlamentare sunt: PNL-10, PSD – 8, USR-PLUS -8, PSD – 8, Pro România, PMP și UDMR – 2.

Județul Sălaj are în prezent patru europarlamentari: Daniel Buda de la PNL (Românași), Cristian Terheș de la PNȚCD (Zalău), Dacian Cioloș de la REPER (Zalău), Corina Crețu de la Pro România (Năradea).

Cu șanse reale de a mai prinde un nou mandat de europarlamentar în 2024 sunt Daniel Buda (PNL) și Cristian Terheș – care va deschide lista AUR pentru Parlamentul European. Rămâne de văzut dacă REPER-ul lui Cioloș și Pro România vor trece pragul electoral.

Ce salarii au europarlamentarii, dar și ce beneficii primesc

Salariul este același pentru europarlamentarii din toate țările, puțin sub 9.400 de euro brut. Net, sunt în jur de 7.300 de euro. În plus, fiecare țară impune un impozit suplimentar, motiv pentru care salariile eurodeputaților diferă în funcție de țara de origine.

Dar salariile cresc şi graţie diferite indemnizații: pe lângă rambursarea cheltuielilor de deplasare pentru a participa la lucrările de la Bruxelles sau Strasbourg, deputații beneficiază de o rambursare pentru activitățile din afara țării lor care poate ajunge până la un maximum de aproximativ 4.700 de euro pe an. Indemnizația zilnică pentru costurile de cazare inerente fiecărei zi de prezență la Bruxelles sau Strasbourg pentru activități oficiale este de 338 de euro, în timp ce indemnizația pentru cheltuielile de birou – chirie, calculatoare, telefoane și alte rechizite – este de aproape 4.800 de euro.

La sfârșitul mandatului, deputații primesc o indemnizație tranzitorie echivalentă cu o lună de salariu pentru fiecare an în care au fost în funcție, pe o perioadă de maximum doi ani. Deputații europeni se pot pensiona la vârsta de 63 de ani: pensia, acoperită din bugetul european, fiind egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare an întreg de mandat. Nu în ultimul rând, deputații au la dispoziție puțin sub 27.000 de euro pe lună pentru angajarea asistenților personali. O sumă care, trebuie precizat, nu se plătește direct deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *