Prefectul județului Sălaj, Dari Toma, își prezintă bilanțul la doi ani de mandat

Astăzi, 4 martie, se împlinesc doi ani de la preluarea mandatul de prefect al judeţului Sălaj, doi ani în care, aşa cum am promis încă din prima zi, m-am străduit să fiu în slujba cetăţenilor acestui judeţ.

 

Consider că, în cele mai multe situaţii, am găsit soluţii pentru ca lucrurile să se mişte înainte, pentru dezvoltarea judeţului şi pentru o viaţă mai bună a celor care trăiesc şi muncesc în Sălaj. Bineînţeles, nu am făcut nimic de unul singur, ci alături de colegii mei din instituţie, alături de structurile Minsiterului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, instituţiile publice din judeţ, administraţiile locale şi cea judeţeană şi, nu în ultimul rând, alături şi cu mereu cu gândul la mediul privat de afaceri.

 

Dacă 2021 a fost marcat, fără doar şi poate, de criza pandemică, la un an de la preluarea mandatului de prefect, mai exact în 8 martie 2022, au încetat restricţiile impuse de pandemie şi am încercat, cu toţii, să revenim la viaţa şi obiceiurile de dinainte de această criză mondială sanitară.

 

Tot în primul an de mandat s-a finalizat reabilitarea Palatul Administrativ, care a fost transformat, cu fonduri europene şi guvernamentale, într-una din cele mai moderne clădiri publice din ţară.

 

Finalizarea reabilitării a făcut posibilă o dublă sărbătoare, în 13 mai 2022, respectiv marcarea a 30 de ani de ani de la reînfiinţarea instituţiei şi inaugurarea Palatului Administrativ Zalău, alături de colaboratori de suflet, precum reprezentanţii administraţiilor locale şi ai administraţiei judeţene, ai instituţiilor publice şi serviciilor deconcentrate, ai structurilor centrale şi judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

 

De asemenea, au fost prezenţi şi o parte din prefecţii şi subprefecţii ce au fost la conducerea instituţiei în ultimele trei decenii.

 

Vizita unor miniştri şi secretari de stat mi-a dat ocazia să discutăm şi să căutăm, concret, soluţii pentru diverse probleme, dar şi idei de proiecte pentru dezvoltarea judeţului. La capitolul vizite externe, ne-au bucurat de prezenţa în Sălaj a unei delegaţii condusă de Excelenţa Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea în România, o vizită care sper să aducă beneficii în primul rând mediul de afaceri din judeţ.

 

Chiar dacă pandemia s-a încheiat, provocările în domeniul situaţiilor de urgenţă nu au încetat, în 2022 confruntându-ne cu criza refugiaţilor ucrainieni, dar şi cu o secetă severă, ce a afectat culturile agricole şi rezerva de apă potabilă pentru populaţie. Cu sprijinul Armatei şi structurilor MAI, am reuşit însă să gestionăm corespunzător situaţiile critice apărute.

 

2022 a fost şi anul în care s-a realizat Recensămîntul Populaţiei şi Locuinţelor, pe care l-am sprijinit, în măsura competenţelor Instituţiei Prefectului, astfel încât acesta să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

 

Un alt proiect important pentru judeţ, derulat în 2022, dar care continuă şi în prezent, este cel de înregistrare gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Pentru impulsionarea derulării proiectului am organizat mai multe întâlniri cu toţi factorii responsabili – administraţii locale, specialişti de cadastru şi topografi. Este un proiect important, fără de care judeţul nu se poate dezvolta, motiv pentru care îl voi urmări atent în continuare.

 

Nu vreau să închei bilanţul celui de-al doilea an de mandat fără a aminti că, din păcate, în 2022 a trebuit să ne despărţim de colegul nostru, domnul subprefect Virgil Ţurcaş, care a trecut la cele veşnice. Optimismul şi zâmbetul său vor rămâne mereu în gândurile şi sufletele noastre.

 

Concluzionând, pot spune că şi al doilea an de mandate a fost unul cu provocări, dar şi cu reuşite, cu probleme, dar şi cu soluţii. Experienţa celor doi ani mi-a dovedit că şi cele mai dificile probleme au soluţii, atunci când cei implicaţi se aşează la masa discuţiilor. Aşa cum spune o vorbă de duh, nu orice zi poate fi bună, dar există ceva bun în fiecare zi.

 

Cu acest gând merg mai departe şi rămân optimist în crezului meu că administraţia poate şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului. Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi de Instituţia Prefectului în această perioadă, pentru că doar împreună – cetăţeni, administraţie şi mediul de afaceri putem dezvolta Sălajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *