Premierul Florin Cîțu promite că de la 1 iunie ne scapă de pandemia COVID-19

Premierul Florin Cîţu: ” Am decis constituirea unui comitet interministerial care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Această structură va funcționa sub coordonarea prim-ministrului și va colabora cu reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor. 1 iunie este prima bornă pentru revenirea treptată la normalitate după perioada pandemiei COVID-19, fixată în condițiile în care lucrurile încep să se stabilizeze din perspectiva situației epidemiologice, iar campania de vaccinare evoluează foarte bine.
Referitor la campania de vaccinare, sunt două luni foarte importante pentru noi, luna aprilie şi luna mai. În aceste două luni, vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai, ar însemna în cel mai pesimist scenariu să avem 5 milioane de persoane vaccinate vaccinate. În scenariul optimist am avea 6,3 milioane de persoane vaccinate.
Cinci milioane de persoane vaccinate reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată. Fac un apel la toţi politicienii, la coaliţia de guvernare, la primarii aleşi, la consilierii locali, la preşedinţii de consilii judeţene – cu toţii să meargă şi să facă campanie sau să prezinte campania de vaccinare. Mai mult, este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.
Campania de vaccinare se derulează mai rapid decât ne-am programat. Avem dozele, deja sunt programate, și vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii iulie, ceea ce reprezintă 70% dintre persoanele adulte și putem să vorbim de o redeschidere a economiei aproape în totalitate.
Măsurile pe care le-am luat funcţionează, dau rezultate şi, după cum vedeţi, ne uităm zilnic la date. Avem aceste rezultate, care arată clar că situaţia epidemiologică a ajuns la un platou, aşteptăm o îmbunătăţire, dar nu se poate îmbunătăţi situaţia fără să păstrăm ceea ce avem acum.
Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate și am dat această ţintă de 1 iunie – pentru că putem să ne vaccinăm până atunci cel puțin 5.000.000 de persoane – trebuie să ne vaccinăm. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia.
În România nu se va aplica certificatul verde, românii urmând să meargă fără acesta în vacanță.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *