Președintele SUA a semnat legea prin care declasifică toate informațiile privind COVID-19

Biden a semnat legea prin care toate informațiile serviciilor de informații privind originea COVID-19 vor fi declasificate și publicate. Ce informații vor fi declasificate?

După ce Congresul și Senatul SUA au votat în unanimitate un proiect de lege privind declasificarea tuturor informațiilor serviciilor de informații americane care privesc originea virusului COVID-19, proiectul a fost promulgat în lege de Președintele Joe Biden pe data de 20 martie 2023, a anunțat Casa Albă.

Această lege va purta numele de „Covid-19 Origin Act of 2023” (Legea din 2023 privind originea COVID-19) și privește declasificarea și publicarea tuturor informațiilor serviciilor americane care privesc originea COVID-19.

Proiectul de lege S.619, arătând faptul că „există motive de a crede că pandemia de COVID-19 ar fi putut avea originea de la Institutul de Virologie din Wuhan”, ordonă ODNI (Office of Director of National Intelligence) să declasifice și să publice cât mai multe informații posibile despre originea COVID-19, astfel încât „SUA și alte țări să poată identifica originea virusului cât de repede posibil și să folosească informațiile pentru a lua toate măsurile adecvate pentru a preveni repetarea unei pandemii similare”.

În baza acestei legi, în termen de 90 de zile de la promulgare, ODNI trebuie să:

„(1) declasifice orice și toate informațiile referitoare la potențialele legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan și originea infecției de coronavirus 2019 (COVID-19), inclusiv:

(A) activități desfășurate de Institutul de Virologie Wuhan cu sau în numele Armatei Populare de Eliberare [a Chinei];

(B) cercetarea coronavirusului sau alte activități conexe efectuate de Institutul de Virologie din Wuhan înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19; și

(C) cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan care s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, inclusiv pentru orice astfel de cercetător:

(i) numele cercetătorului;

(ii) simptomele cercetătorului;

(iii) data apariției simptomelor cercetătorului;

(iv) rolul cercetătorului în Institutul de Virologie din Wuhan;

(v) dacă cercetătorul a fost implicat sau expus la cercetarea coronavirusului de la Institutul de Virologie din Wuhan;

(vi) dacă cercetătorul a vizitat un spital în timp ce era bolnav; și

(vii) o descriere a oricăror alte acțiuni întreprinse de cercetător care ar putea sugera că se confruntau cu o boală gravă la momentul respectiv; și

(2) să prezinte Congresului un raport neclasificat care conține:

(A) toate informațiile descrise la paragraful (1); și

(B) numai acele redactări pe care directorul le consideră necesare pentru a proteja sursele și metodele.”

Fostul Președinte american Donald Trump a insinuat de mai multe ori că acest virus ar fi fost făcut în laborator, numindu-l „virusul chinezesc” (chinese virus), iar în 2021 noul președinte Biden a dat ordin serviciilor americane să verifice sursa acestui virus.

„Administrația mea va continua să revizuiască toate informațiile clasificate referitoare la originea COVID-19, inclusiv potențiala legătură cu Institutul de Virologie din Wuhan”, a spus Președintele Biden în declarație de presă din 20.03.2023, prin care a anunțat promulgarea acestei legi.

„În implementarea acestei legi, administrația mea va declasifica și publica cât de multă informație posibilă, în conformitate cu autoritatea constituțională pe care o am de a proteja dezvăluirea de informații care ar dăuna securității naționale”, a mai spus Biden.

„Taiwanul a notificat încă din decembrie 2019 Organizația Mondială a Sănătății cu privire la acest virus care infecta în zona Wuhan, însă notificarea a fost ignorată. Șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a arătat că e mai preocupat să-i protejeze pe comuniștii chinezi, decât sănătatea oamenilor. Indiferent de originea acestui virus – că a scapat accidental sau intenționat din laborator -, faptul că OMS nu a notificat statele din decembrie 2019 e extrem de grav, iar Tedros e direct răspunzător”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Acesta este și motivul pentru care încă din aprilie 2020 europarlamentarul Cristian Terheș a cerut demisia lui Tedros Adhanom din fruntea OMS.

Biroul de presă al Europarlamentarului Cristian Terheș

1. Comunicatul Casei Albe: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2023/03/20/statement-by-the-president-on-s-619-the-covid-19-origin-act-of-2023/

2. Proiectul de lege S.619 https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/619/text

3. Congresul SUA a votat in unanimitate declasificarea tuturor informatiilor privind originea COVID-19

https://www.facebook.com/CristianVTerhes/posts/pfbid02vxs3CfYzkfj4KoWf3o49LUDX4aNiT3RdPCBJ2x2ef6QpFY6GSPzuPBkcc5S2GBYVl

4. Cererea de demisie a sefului OMS https://www.facebook.com/CristianVTerhes/posts/pfbid02d1sYsbn9hAs6U2EfZwkJptdGgJKf1Vzejv2MWWZxdLF3apwko6tgavaAHJtKprFxl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *