Primăria Zalău a alocat 50.000 lei pentru achiziția de cărți noi la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj a primit de la Primăria Municipiului Zalău 50.000 de lei pentru achiziția de carte nouă. Fondurile, alocate prin hotărâre de Consiliu Local, reprezintă o premieră pentru noi, motiv pentru care dorim să mulțumim atât Executivului Primăriei Zalău, cât și consilierilor locali, care au înțeles că banii pentru cultură reprezintă o investiție, și nu o cheltuială! Sperăm să fie începutul unei frumoase colaborări între Biblioteca Județeană, Primăria Zalău și Consiliul Local Zalău, astfel încât anual să există o astfel de alocare pentru achiziția de noi titluri pentru utilizatori.

„Instituția noastră, prin activitățile curente, proiectele și parteneriatele pe care le desfășoară, se adresează întregii comunități zălăuane, fără discriminare, acoperind toate categoriile de vârstă și interese. Peste 95% din utilizatorii bibliotecii noastre sunt persoane cu domiciliul în municipiul Zalău. Pentru a răspunde cerințelor acestora și a oferi servicii de bună calitate este necesar să ne îmbogățim în permanență fondul de carte, urmare a solicitărilor venite din partea cititorilor pentru cărți lansate recent, creșterea numărului de exemplare pentru anumite publicații foarte căutate, achiziția de cărți de actualitate din diferite domenii (IT, drept etc.) sau cerute de bibliografia școlară. De asemenea, la Filiala Scala, deschisă în luna octombrie 2022, este nevoie de un fond mai mare de carte pentru a satisface nevoile utilizatorilor.”, și-a motivat managerul Mariana Marian solicitarea depusă la Primăria Zalău.

Suntem însă ușor dezamăgiți de intervenția unor consilieri locali, care consideră că achiziția de carte ar trebui făcută exclusiv din bugetul Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Biblioteca Județeană. Ținem să le reamintim că în baza Legii nr. 334/2002, conform Art. 27:

(3) Bibliotecile judeţene îndeplinesc şi rolul de biblioteci municipale în municipiul reşedinţă de judeţ.

(4) Consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ pot finanţa programe culturale, achiziţii de documente pentru biblioteca judeţeană, lucrări de investiţii şi pot susţine cheltuielile materiale şi de capital pentru biblioteca judeţeană respectivă.

În luna octombrie a acestui an, Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” a reușit, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj și al sponsorilor, să deschidă prima filială din municipiu: Filiala Scala, care, în perioada 11 octombrie – 30 noiembrie 2002, a fost vizitată de 3.244 de copii, părinți și bunici, fiind organizate 66 de activități cu public! Tocmai de aceea, nevoile utilizatorilor Bibliotecii Județene Sălaj au crescut, Scala neavând un număr suficient de titluri comparativ cu cererea!

Și tot în baza Legii 334/2002, Art. 40:

(11) Bibliotecile publice sunt obligate să îşi dezvolte colecţiile de documente, prin achiziţionarea de titluri din producţia editorială curentă, precum şi prin completarea retrospectivă.

(12) Creşterea anuală a colecţiilor din bibliotecile publice trebuie să fie de minimum 50 de documente specifice la 1.000 de locuitori.

(13) Colecţia din biblioteca publică trebuie să asigure cel puţin un document specific pe cap de locuitor.

În anul 2021, documente achiziționate de către Biblioteca Județeană Sălaj au fost în număr de 5.448 unități de bibliotecă, acoperind doar jumătate din cerințele legale, la nivel de județ.

Prezentăm în cifre, câteva date statistice legate de activitatea Bibliotecii Județene „I.S. Bădescu” Sălaj, în anul 2021:

 • Frecvenţa medie: în instituție – 254/zi
 • Utilizatori nou înscriși: 1.079
 • Vizite la bibliotecă, fizic: 64.367
 • Referințe prin e-mail: 4.123 de solicitări
 • Împrumut interbibliotecar: 50
 • Documente difuzate: 119.010
 • Documente consultate la Sala de lectură: 22.664
 • Programe și evenimente culturale direct/online: 73/123
 • Livrări documente electronice (online): 7. 316 (pentru activități și evenimente)
 • Total achiziţie documente: 106.087,18 lei (105.199,18 de la bugetul CJ SJ)
 • Documente audio-video: 296 exemplare, valoare: 888 lei

În același timp, Biblioteca Județeană este deschisă oricăror tip de donații de carte, cu excepția documentelor uzate fizic sau moral și a manualelor școlare.

În acest an, Consiliul Județean Sălaj a alocat pentru achiziția de carte suma de 128.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *