Primăria Zalău alocă 1,7 milioane lei pentru statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu

Startul schimbării arhitecturale de anvergură din zona Scala – Zalăul își construiește și o emblemă, odată cu modernizarea.

Zalăul face un pas uriaș în a-și câștiga o ținută marcată de armonie, de oraș modern, civilizat. În Consiliul Local s-a hotărât la sfârșitul săptămînii trecute cuprinderea în buget a reamenajării zonei Scala. Care va deveni o zonă emblematică pentru Zalău, pentru că este vorba de o lucrare de mare efect, un ansamblu arhitectural ce va avea statuia domnitorului Mihai Viteazu în centru, care îi va da măreție. Un demers foarte valoros pentru estetica orașului, gândit cu viziune asupra unui rezultat frumos, care completează cu gust modernizarea în ritm rapid a orașului.

Intersecția din inima orașului în care se întâlnește bulervardul Mihai Viteazul cu strada Simion Bărnuțiu și cu strada Tudor Vladimirescu are potențialul, până acum nevalorificat, al unei arhitecturi care va face trecerea de la o ținută ”casual” la una elegantă pentru Zalău.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu va fi punctul central, punctul forte al unei reamenajări cuprinzătoare, cu alei, cu fântâni de pardoseală, din care apa țâșnește la nivelul solului, unde serile vor fi o delectare datorită iluminatului de efect din zona statuii. Bineînțeles că nu va lipsi verdeața, bine proporționată în raport cu celelalte elemente, pentru o armonie deplină.

„Am avut pretenții foarte mari, concursul de proiecte a fost foarte important, pentru că am dorit un rezultat mare. Cele cinci propuneri care au intrat în concurs au fost supuse unui examen foarte exigent, cu un juriu din arhitecți cu experiență. Proiectul cu cel mai mare punctaj a primit execuția lucrărilor, iar cel clasat pe locul al doilea, singurul care a mai obținut peste 80 de puncte din 100, condiția minimă pentru a se califica, a fost premiat cu 10.000 de lei”, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel.

Firma câștigătoare va avea șase luni pentru execuția proiectului și obținerea avizelor și un an pentru execuția lucrării, investiția fiind de 1,7 milioane de lei, fără TVA. Între timp, continuăm cu modernizarea bulevardului, inclusiv asfaltarea din zona Scala până în centru, strada Tudor Vladimirescu tocmai ce intrat în reabilitare, iar pe strada Simion Bărnuțiu mai sunt de făcut doar amenajările de final, cu mobilier urban și stații de autobuz. Modernizarea zonei Scala va fi întregită de amenajarea și a spațiului din fața fostei librării Simion Bărnuțiu, spre API, cu alei, fântână arteziană. E chestiune de câteva zile până când se deschide și Cinematograful Scala, cu cele două săli de proiecție și cu planetariu, astfel că zona extinsă a intersecției de la Scala va deveni un punct de atracție de o eleganță aparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *