Primarii de comune acuză Guvernul Cîțu de comportament discreționar și grave derapaje

Asociația Comunelor din România critică  dur Guvernul PNL condus de Florin Cîțu, pe care îl acuză de comportament discreționar și grave derapaje în respectarea legii. Aceștia sunt nemulțumiți față de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 care modifică peste 20 de acte normative și care amână pensiile speciale ale primarilor și îngheață pensiile și salariile bugetarilor a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț atât față de prevederi constituționale, cât și de prevederi legale, fiind în prezența unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administrația publică locală, inclusiv drepturile autorităților administrației publice locale care funcționează ca autorități administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalității și cel al autonomiei locale”, scrie în plângerea formulată de ACOR.

Primarii consideră că ordonanța a fost emisă cu nerespectarea prevederilor Constituției României și a altor prevederi legale și solicită revocarea acesteia. Plângerea a fost trimisă lefului Guvernului, ministrului Finanțelor, ministrului Muncii, ministrului Dezvoltării și Avocatului poporului.

„Este o plângere prealabilă prin care ACOR-ul dorește să scanționeze aceste derapaje din următoarele considerente. Guvernele anterioare au fost condamnate că noaptea ca și hoții adoptă OUG-uri. Deci acesta era sloganul acum de vreo 2-3 ani. Este un act normativ care nu se poate face la botul calului, având în vedere faptul că legea spune clar că orice act normativ trebuie să treacă prin consultare publică. Ne având loc această procedură transparentă, considerăm că actualul Guvern nu pune seama pe asociațiile și partenerii de dialog. Nu ne mai dorim ca niciun Guvern să mai adopte acte normative sterile și să pună oamenii să-și caute dreptatea prin instanțe. Avem exemple destule din trecut. Noi nu considerăm Guvernul ca un dușman, noi vrem să credem că suntem parteneri loiali și vrem să lucrăm împreună pentru binele cetățenilor”, a declarat președintele A.C.O.R. Sălaj, primarul Boncidai Csaba. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *