Primarul Cheșeli Ioan – edilul care de mai bine de 25 de ani dezvoltă comuna Cristolț

Unul dintre cei mai longevivi primari ai PSD și unul foarte harnic și gospodar, Cheșeli Ioan a câștigat alegerile locale din 2020, respectiv cel de-al 7 lea mandat.

Cheșeli Ioan se află în scaunul de primar din anul 1996, când a câștigat pentru prima dată încrederea cetățenilor. Alte 6 runde de alegeri a fost de neclintit, perioadă în care s-a dedicat și și-a pus la dispoziția cetățenilor toate cunoștințele pentru dezvoltarea comunei Critolț.

Comuna Cristolț a cunoscut o dezvoltare continuă și sănătoasă, deși are un buget mic, care nu-i prea oferă multe posibilități pentru investiții. Primarul Cheșeli Ioan folosește cu mare atenție fiecare leu din bugetul local și încearcă să maximizeze impactul banilor prin derularea de proiecte foarte necesare pentru comunitate, dar în același timp face proiecte și atrage fonduri fie de la Guvern, fie de la Uniunea Europeană.


Se lucrează la reabilitarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Cristolţ

Cu bani de la bugetul local, Primăria Cristolț a demarat un proiect de reabilitare a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cristolţ. Lucrările sunt în desfășurare, astfel că la etaj constructorul a avansat foarte bine, a finalizat în mare parte sălile de clasă. Lucrările continuă cu parterul.

În cadrul acestui proiect se vor executa ample lucrări de zugrăveală, montare tavan fals, parchet, gresie și faianță în grupurile sociale (WC), izolare termică exterioară, tencuială exterioară decorativă, uși și geamuri noi din PVC, acoperiș, etc.


Mobilier nou și echipamente IT pentru dotarea școlii 

Primăria Cristolț a câștigat un proiect finanțat prin PNRR pentru dotarea Şcolii Gimnaziale Cristolţ. Primarul Cheșeli Ioan a depus un proiect pentru dotarea laboratoarelor și inclusiv a sălii de sport cu mobilier și echipamente moderne.

Fonduri europene prin GAL pentru dotarea căminelor culturale

Primăria Cristolț a depus un proiect pe fonduri europene prin intermediul GAL pentru achiziționarea de mobilier, mese și scaune pentru dotarea căminelor culturale din toată comuna.


Se lucrează la podul peste Valea Cristolţului

Primarul Cheșeli Ioan a făcut demersuri pe lângă Ministerul Dezvoltării, iar într-un final a câștigat. Comuna a primit 800.000 de lei pentru realizarea unui pod. La finalul lunii mai constructorul care a câștigat licitația a început lucrările.

Noul pod se construiește peste Valea Cristolţului, pe Drumul Comunal DC 48 care leagă localitatea Cristolț de localitatea Poiana Onții.

Este o investiţie extrem de importantă, pentru că acesta face legătura cu comunităţile izolate din Cristolţ. Antreprenorul are la dispoziție 10 luni pentru finalizarea lucrărilor.

“Sunt convins că acest pod o să fie util şi pentru o viitoare cale de legătură pe partea de nord – est a judeţului Sălaj, pe varianta Drumului Judeţean 110 D, cu deschidere spre comuna Gârbou şi Dealul Cernucului pe un drum de pământ care este comunal acum, dar în care ne dorim să investim. Mai mult, e un tronson de circa 17 km din care parţial se lucrează la el. Am avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj şi am cerut realizarea unui parteneriat între Consiliu şi cele trei comune, Cristolţ, Zalha şi Gârbou”, spune primarul Cheșeli Ioan.


Urmează recepția lucrărilor de asfaltare a 10 kilometri de drumuri

Comuna Cristolţ a reuşit să obţină o finanţare importantă prin PNDL 2 pentru modernizarea infrastructurii rutiere. În cadrul acestui proiect au fost asfaltaţi 9,6 km de drumuri şi străzi. Lucrările au fost executate în proporție de peste 90%, s-a turnat asfaltul, s-au realizat șanțuri betonate, urmează trasarea drumului și recepția finală, care este programată în vara aceastui an.


Afaltarea drumului comunal DC 48 A continuă

Primăria Cristolț a început cu bani din bugetul local la modernizarea Drumului Comunal 48 A care face legătura între centrul comunal şi localitatea Poiana Onţii. Este o investiție cu finanțare multianuală. Pe un tronson de aproximativ 1,5 kilometri s-a turnat primul strat de asflat, urmând și stratul de uzură. Este o investiţie costisitoare care s-a întins pe trei ani, având în vedere că bugetul comunei Cristolț este unul destul de limitat.
Primarul Cheşeli Ioan, împreună cu primarii Spătar Alexandru – Comuna Gârbou, Cozma Aurelia – Comuna Rus, Prodan Cornel – Comuna Șimișna, Băbănaș Alin – Comuna Surduc, Salistean Traian – Comuna Zalha, au trimis solicitări pentru suplimentarea fondurilor atât la Ministerul Transporturilor, cât și la Consiliul Județean Sălaj.
În prezent, Primăria Cristolț dispune de doar 300.000 de lei pentru continuarea lucrărilor, astfel că orice ajutor de la forurile județene sau centrale ar fi foarte de folos. Lucrările sunt pe final, iar autorităţile speră ca până la finalul lunii iunie, proiectul să fie finalizat.

Modernizarea infrastructurii rutiere continuă prin Programul “Anghel Saligny”

Comuna Cristolţ are asigurată finanțare în valoare de 12 milioane lei pentru modernizarea a 5,5 km de drumuri şi străzi și construirea a două poduri. În cadrul proiectului este cuprins drumul de 3,5 km ce face legătura între Cristolț și Muncel, sunt cuprinse două străzi din Cristolț și alte patru străzi din satul Văleni. Legat de cele două poduri, unul va fie construit în Cristolţ și altul în Văleni.


Se amenajează curtea Primăriei și a Căminului cultural din Cristolț

Căminul cultural din Cristolţ a fost reabilitat și modernizat cu bani de la bugetul local. În perioada următoare vor începe lucrările de amenjare a curții interioare și va fi o lucrare deosebită cu lampadare moderne, curtea va fi betonată, urmând a fi amenajat și un spațiu verde. Investiția ar putea fi finalizată în această vară.


Lucrările la rețeaua de apă sunt finalizate 85%

Două localităţi ale comunei, satele Cristolţ și Văleni, sunt cuprinse în mega-proiectul Companiei de Apă finanțat prin POIM. Proiectul prevede realizarea unei aducţiuni de apă de la Tarnița (Cluj) în județul Sălaj.

Lucrările au avansat rapid în satul Văleni și au fost finalizate. La Cristolț lucrările înaintează bine și s-a ajuns la un procent de peste 80 % finalizate. În proiect sunt cuprinse și două stații de pompare care s-au realizat. Între satele Cristolț și Văleni s-a amenajat un rezervor de apă care este împrejmuit și are o capacitate de 200 metri cubi.


„Regret faptul că societatea și comunitatea din Cristolț, şi e valabil pentru toate comunitățile, au devenit mult mai egoiste, mult mai neimpliciate în problemele comunității. Sunt mult mai mulți rău voitori. Când le faci bine aproape cu forța și nu apreciază, atunci ai un regret.

Din păcate, degradarea societății românești e și la nivel de comuna Cristolț, dar și la nivel de țară. Partidele politice au contribuit enorm la asta prin oamenii pe care i-au promovat, oameni care au adoptat o astfel de legislație, încât valorile din societatea românească sunt cu susul în jos. 

Oamenii care în anii ‘90 sau înainte nu ar fi trecut examenul pentru a deveni tractorist, sunt acum juriști, popi, ingineri, doctori și judecători. E grav”, transmite primarul comunei Cristolț, Cheșeli Ioan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *