Primarul Cheșeli Ioan vrea să lege Sălajul de Cluj pentru a dezvolta economic zona și a aduce bunăstare

Unul dintre cei mai longevivi primari ai PSD și unul foarte harnic și gospodar, Cheșeli Ioan a câștigat cel de-al 7 lea mandat de primar al Comunei Cristolț. Victoria la alegerile locale din septembrie 2020 a confirmat că primarul Cheșeli Ioan este omul potrivit să continue dezvoltarea comunei Cristolț.

Continuă asfaltarea străzilor și pod nou peste valea Cristolțului

Zilele acestea la Cristolț se lucrează la capacitate maximă pe mai multe șantiere. Un proiect mare câștigat prin PNDL 2 pentru asfaltarea a 9,6 kilometri de străzi și drumuri comunale în toate localitățile se află în execuție. Tot în cadrul proiectului vor fi realizate și șanțuri betonate. Proiectul are o valoare de 5,7 milioane lei.

Primăria Cristolț a obținut o finanțare suplimentară de 800.000 lei de la Ministerul Dezvoltării pentru construirea unui pod rutier peste Valea Cristolțului care face legătura cu Poiana Onții, pod la care s-a renunțat în timpul licitației pentru asfaltarea celor 9,6 kilometri, motiv pentru care primarul Cheșeli Ioan a revenit cu o solicitare către minister pentru a realiza acest pod.

S-a semnat contractul pentru asfaltarea DC 48 A, 4 kilometri

 

Săptămâna trecută, primarul Cheșeli Ioan a semnat un contract multianual pentru asfaltarea drumului comunal DC 48A, în lungime totală de 4 kilometri, investiție realizată din bugetul local. Este vorba de drumul care face legătura între Cristolț și Poiana Onții, drum care va deschide o legătură între județul Sălaj și județul Cluj pe partea de Nord-Est.

Primarul Cheșeli Ioan a obținut semnătura a încă cinci primari pentru „drumul Clujului” și cere sprijinul Consiliului Județean

Primarul Comunei Cristolț a cerut sprijinul primarilor din zona de Nord-Est a județului Sălaj, și a obținut acordul primarilor Spătar Alexandru – Comuna Gârbou, Cozma Aurelia – Comuna Rus, Prodan Cornel – Comuna Șimișna, Băbănaș Alin – Comuna Surduc, Salistean Traian – Comuna Zalha, pentru mărețul proiect de infrastructură intitulat „drumul Clujului”, o investiție care ar impulsiona economic toată zona.

Prin adresa nr. 14499 / 05.08.2021 înregistrată la Consiliului Județean Sălaj, și la care a fost atașat și documentul cu semnăturile celor șase primari, Cheșeli Ioan cere sprijinul președintelui CJ Dinu Iancu-Sălăjanu și a vicepreședintelui Silagyi Robert, pentru a cofinanța această importantă investiție numită „drumul Clujului”.

„Dezvoltarea comunităților și a județelor implică, ca prioritate construirea și modernizarea infrastructurii rutiere. 

Județul Sălaj în partea de Nord- Est ar putea avea o legătură utilă spre județul Cluj, respectiv orașele Cluj și Dej prin construirea unei căi rutiere între Drumul Județean DJ 110D (Cristolț) – DC 48A (Poiana Onții) – (Vârstesca com. Zalha 4 km) – Drumul Județean DJ 108S 4 km – drumul vicinal de hotar (com Gârbou 4 km), respectiv 17 km la drumul județean DJ 108B județul Cluj. 

1. Comunele Cristolț, Zalha, Gârbou (Bezded, Solomon), Șimișna s-ar situa la 72 km fața de municipiul Cluj, respectiv 50 km față de Dej 

 • – nu se va depopula zona
 • – crearea de locuri de muncă și dezvoltare economică
 • – posibilități de acces la asistență medicală
 • – sunt șanse mai bune de acces în mun. Cluj Napoca prin localitatea Chinteni față de localitatea Baciu
 • – se va crea un „inel de dezvoltare economică intrajudețean” Surduc (DN1H) – Cristolț – Zalha – Șimișna – Rus (DN1H)

2. Administrația publică locală a comunei Cristolț a demarat modernizarea prin asfaltare a drumului comunal DC48A Cristolț – Poiana Onții, respectiv:

 • – 0,5 km asfaltați prin AFIR
 • – 1 km în curs de asfaltare prin PNDL 2
 • – 4 km în etapa de licitație pentru asfaltare prin bugetul local pe un program multianual de 3 ani

3. Administrația publică locală a comunei Zalha din tronsonul de 4 km de drum (Vartesca – Poiana Onții), 2 km urmează să fie modernizați prin PNDL 2

4. Drumul județean DJ 108S (Vartesca – Bezded – comuna Gârbou 4 km) pentru această variantă de legătură spre județul Cluj este aprobat spre modernizare de către Consiliul Județean Sălaj

Domnule președinte Dinu Iancu-Sălăjanu, împreună cu vicepreședintele Silagyi Robert a-ți parcurs această posibilă care rutieră motiv pentru care vă mulțumesc pentru că „alții” au fost „surzi și orbi” la demersurile făcute în ultimii 10 ani.

Prezența dumneavoastră în teren a „aprins” o scânteie de speranță a comunităților de pe aceste meleaguri și nu numai al acestora, această investiție putând fi realizată în interesul județului Sălaj. Cetățenii de pe aceste văi, mai recent numesc acest tronson de drum impracticabil în acest moment „drumul Clujului”. 

Domnule președinte, domnule vicepreședinte, am speranța (am avut-o de 10 ani), darși convingerea că, această deschidere a județului Sălaj pe varianta Nord-Est spre județul Cluj se paote realiza. 

Convingerea mea rezultă din faptul că, „lucrurile mărețe” le pot realiza doar „liderii deosebiți”. 

Vă mulțumesc pentru colaborare și pentru deschiderea dumneavoastră,

Cu deosbit respect, primar ing. Cheșeli Ioan.

Primăria Comunei Cristolț pregătește să depună pe Programul Anghel Saligny un mega-proiect de modernizare și asfaltare a străzilor din comună, în lungime totală de 19 kilometri.

Comuna Cristolț este beneficiară a proiectului de aducțiune de apă din Gilău, Cluj, realizat prin POIM de Compania de Apă. Aproximativ 950 de gospodării din localitățile Cristolț și Văleni vor fi racordate la rețeua de apă potabilă.

Pe partea de învățământ, Primăria Cristolț a făcur lucrări de reparații la cele două școli gimnaziale din Cristolț și Văleni, unde s-a refăcut grad împrejmuire, instalații electrice, aprovizionare cu combustibil, laptopuri pentru laborator de informatică. Totodată au fost asigurate meteriale dezinfectanți și atomizor pentru dezinfecția periodică a sălilor de curs pe perioada pandemiei COVID-19.

Școala veche transformată în sală modernă de sport

Primăria Cristolț vrea să ofere cele mai bune condiții elevilor din comună, astfel că fosta școală veche din Cristolț este transformată în sală de sport modernă, cu bani de la bugetul local. Lucrarea este finalziată în proporție de 50%, exteriorul fiind gata. Acum se lucrează la interior, se refac instalațiile eletrice, sanitare, tencuieli, zugrăveli, pardosea, grup sanitar, etc. Primarul Cheșeli Ioan spune că până la finalul anului investiția va fi finalizată, inclusiv cu dotările necesare și va fi dată în folosință elevilor.

Căminele Culturale din Cristolț și Văleni, puse la punct 

Tot cu bani de la bugetul local, Primăria Comunei Cristolț realizează lucrări de extindere și modernizare la căminul cultural din Cristolț. Aici s-au executat următoarele: s-a extins suprafața utilă, grupuri sociale în interior, centrală pe lemne pentru încălzire, refacere instalație electrică, zugrăveli și tencuieli interioare/ exterioare, schimbat acoperiș, refăcut scena.

La căminul cultural din localitatea Văleni, primăria a construit o scenă nouă și a schimbat parchetul vechi cu unul nou.

Primăria Comunei Cristolț a finalizat cadastrarea imobilelor gratuit în localitatea Văleni și urmează să continue cu lucrările în celelalte trei localități: Cristolț, Muncel și Poiana Onții.

„Am satisfacția că, în calitate de primar în toți acești ani am “ridicat“ această comună la un stadiu pe care uni nici nu l-au putut visa, o comună care în 1996 era “uitată de lume”, izolată și cu cetățeni resemnați care credeau că nu se pot face multe lucruri. Întotdeauna modestia m-a caracterizat, dar trebuie să vă spun că, Administratia Publica Locala a performat in toti acesti ani. In incheiere vreau sa va multumesc dumneavoastra  pentru sansa pe care mi-ati acordat-o de a fi primarul dumneavoastra , de a-mi pune in practica viziunea mea despre aceasta comuna si a-mi folosi toata energia pentru binele consatenilor, multumesc bunului Dumnezeu pentru ca in toti acesti ani mi-a fost alaturi”, este mesajul transmi cetățenilor de primarul Cheșeli Ioan.

One thought on “Primarul Cheșeli Ioan vrea să lege Sălajul de Cluj pentru a dezvolta economic zona și a aduce bunăstare

 1. Felicitări pentru idee domnul primar!
  Oameni cu așa viziune se nasc odată la 100 de ani !
  Idee deosebită să legati Cristoltul cu Poiana Ontii -Vârteșca Bezded și Cernuc apoi spre Cluj.
  Sunt din zona dvs ,tatal meu fiind din Bezded iar mama din Criatolt si am facut de zeci de ori drumul acesta.
  Dar cu piciorul si prin pădure.
  Dr Muresan Ioan
  Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *