USR îl propune pe Cioloș ca premier, cu un guvern USR-PNL-UDMR

Președintele Klaus Iohannis are astăzi, la Palatul Cotroceni, prima rundă de consultări cu reprezentanții partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru. 

Șeful statului a avertizat deja, în urmă cu câteva zile, că nu este deloc convins că această primă rundă de consultări va duce la o soluţie. De data aceasta nu este aşa simplu, a spus Iohannis.

USR este pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării” – a declarat Cioloș.

”USR merge la consultări cu propunere de premier și program de guvernare”

USR merge la consultările cu Președintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR – se arată într-un comunicat al acestei formațiuni politice, citit și de Cioloș în scurta sa declarație de presă.

”USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliție.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Național a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte Președintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

Printre cele mai importante măsuri:

• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.

Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

• Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023” – 
se mai arată în comunicatul USR.

Programul delegațiilor partidelor la Palatul Cotroceni:

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal;
Ora 13:00 – Partidul Social Democrat;
Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România;
Ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor;
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;
Ora 17:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

ora 13.15 Președintele PNL Florin Cîțu face declarații de presă:

– PNL nu a făcut o propunere de premier la consultările cu președintele.

– PNL are o decizie în BEX foarte clară care spune că dacă USR votează o moțiune de cenzură împotriva PNL nu va colabora cu USR.

– O majoritate în jurul PNL este varianta pe care vom merge.

 În acest moment există o majoritate votată în Parlament, o alianță formată între USR, PSD și AUR.

– În acest moment, noi vom gestiona această perioadă cu resursele pe care le avem și vom găsi cele mai bune soluții pentru români.

ora 12.35 Președintele PSD Marcel Ciolacu nu a vrut să spună dacă PSD va face o propunere de premier la consultările de la Cotroceni: ”Vom face declarații după această întâlnire”.

Ciolacu a mai spus că PSD participă la aceste discuții ”din respect pentru instituția prezidențială”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.