Primarul Mureșan Gabriel a pregătit investiții noi pentru dezvoltarea comunei Zimbor

Gabriel Mureșan este primarul Comunei Zimbor din anul 2008, aflat la al patrulea mandat. În acești ani de când se află la conducerea comunei Zimbor, Gabriel Mureșan a derulat investiții importante, a modernizat străzile, a construit terenuri de sport, a reabilitat unitățile de învățământ, a construit cămine culturale, un dispensar medical și multe altele.

Sediul Primăriei Zimbor modernizat cu bani prin PNRR

Primarul Mureșan Gabriel a câștigat două proiecte de investiții finanțate din fonduri europene prin PNRR. Este vorba de proiectul „Reabilitare termică și eficientizare energetică a clădrii publice, clădire Primăria Zimbor”, în valoare de 2.195.407,08 lei.

În cadrul proiectului sediul Primăriei Zimbor va fi reabilitat complet interior-exterior, dotări noi, inclusiv pompă de căldură, panouri solare, geamuri și uși noi, acoperiș nou, instalații noi, izolare termică exterioară, etc.


Rețea de canalizare și stație de epurare prin Programul Anghel Saligny

Primăria Comunei Zimbor și Primăria Sânmihaiu Almașului au format o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară și au depus un proiect comun pentru înființarea rețelei de canalizare. Proiectul a fost câștigat prin programul Anghel Saligny, iar Ministerul Dezvoltării a alocat suma de 20 milioane lei pentru ambele comune.

Valoarea inițială a proiectului este de 47 de milioane de lei, dar având în vedere alocările de la bugetul de stat lucrările se vor realiza în funcție de sumele primite. Cert este că la finalul lucrărilor rețeaua de canalizare construită și stația de epurare vor fi funcționale.

Primarul Mureșan Gabriel spune că va face toate demersurile pentru a obține noi alocări bugetare sau finanțare europeană pentru a introduce rețeaua de canalizare în toată comuna Zimbor.


Lucrările la rețeaua de apă în satele Sutor și Chendremal se apropie de finalizare – 95% sunt gata

Primăria Zimbor este cuprinsă în masterplanul Companiei de Apă privind introducerea rețelei de apă din lacul Tarnița, Gilău, proiect finanțat din fonduri europene prin POIM.

După un an de la începerea proiectului, firma de construcții se apropie de finalizarea lucrărilor de introducere a rețelei de apă potabilă în satele Sutor și Chendremal. Potrivit estimărilor, lucrările sunt finalizate în proporție de peste 95%, urmând ca acestea să fie finalizate integral pe parcursul lunii noiembrie.

Conducta de apă vine de la Cluj prin localitatea Ugruțiu – Dol – Zimbor și continuă spre comuna Sânmihaiu Almașului.

Deoarece Compania de Apă a cuprins în plan doar 80 % din gospodării legate la apă, Primăria Zimbor a demarat un alt proiect pentru introducerea rețelei de apă și în satul Dol și pe ulițele rămase, astfel încât la finalul lucrărilor toți cetățenii din comuna Zimbor să beneficieze de apă potabilă.


Primăria Zimbor cel mai modern dispensar medical din județ

Un alt proiect câștigat prin PNDL II finalziat a fost construirea unui dispensar medical nou în comuna Zimbor. Clădirea a construită de la zero la standarde europene şi a fost dotată corespunzător. De mai bine de un an funcționează și un medic de familie.

Proiectul s-a finalizat în vară când s-a făcut recepţia, iar odată cu modernizarea acestei clădiri, Primăria Zimvor a mai rezolvat un neajuns în comună şi a atras un medic de familie. Autorităţile locale vor să ofere servicii medicale mai complexe, astfel că a depus cereri pentru ca în comună să vină ocazional medici specialişti.

”A fost foarte necesară o construcţie nouă la dispensar. Până acum dispensarul funcţiona la parterul unui bloc, dar condiţiile erau improprii şi spaţiul era mic. Ne mândrim cu această investiţie. A fost demolată o clădire veche, care nu îşi mai avea rostul, având o vechime de peste 100 de ani şi s-a construit un dispensar modern  nou”, spune primarul Gabriel Mureșan. 


Drumul comunal Dolu – Sîncraiu Almaşului, dar şi străzile din Dolu au fost asfaltate

Modernizarea infrastructurii rutiere a continuat în comuna Zimbor. S-a asfaltat drumul comunal DC 58 în lungime de 4,6 kilometri între Dolu – Sîncraiu Almaşului şi toate uliţele din satul Dolu, în lungime de aproximativ 3,5 kilometri. Tot în cadrul proiectului s-au construit patru poduri noi în satul Dolu.

Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 650.000 de lei, grație unei finanțări câștigată prin PNDL 2.

Erau necesare fiindcă în zonă sunt multe suprafeţe agricole, dar şi cimitirul, iar oamenii ca să ajungă în aceste zone trebuiau să treacă prin acel pârâu”, spune primarul. 


Lucrări de modernizare finalizate la şcoală şi grădiniţă

Primăria Zimbor a avut în derulare două proiecte prin care s-au făcut lucrări de modernizare la şcoală şi la grădiniţă. La şcoală centrala termică era veche şi se afla în incinta clădirii, dar prin acest proiect s-a montat o centrală nouă şi a fost construită o lemnărie. S-au făcut lucrări de pavare şi s-a împrejumuit curtea, s-au asfaltat căile de acces şi s-a lucrat la exteriorul clădirii. Lucrări asemănătoare s-au derulat şi la grădiniţă.


Cum „înflorește” comuna Zimbor, cu acces direct în utostradă 

Comuna Zimbor va beneficia de un nod rutier la intersecția dintre E81 și DN1G care duce spre Huedin. Această descărcare de pe autostradă va creea un boom economic pentru comuna Zimbor, astfel că investitorii vor investii în fabrici, depozite, vor creea locuri de muncă, terenurile deja s-au scumpit enorm tot în beneficiul cetățenilor, se vor construi locații de cazare, restaurantele și agenții economici deja și-au crescut încasările. Într-un cuvânt, comunitatea începe să înflorească, iar primarul speră că odată cu finalizarea lucrărilor la autpstradă și numărul locuitorilor să crească.

Primăria Comunei Zimbor a decis înțelept să extindă intravilanul pe o suprafață de circa 25 de hectare, chiar în zona nodului rutier, ceea ce ajută cetățenii să-și valorifice mai bine terenurile în cazul în care vor să le ofere spre vânzare diverșilor investitori.

„Încă de la începutul lucrărilor a existat un interes mare din partea unor investitori care au dorit să cumpere sau să închirieze terenuri. Primăria Zimbor este deschisă și oferă tot sprijinul tuturor celor interesați pentru a investii în comuna noastră”, spune primarul Mureșan Gabriel. 


Mesaj primarul Comunei Zimbor, Gabriel Mureșan: 

„Suntem preocupați să finalizăm toate problemele de infrastructură – apă, canalizare, drumuri care au mai rămas de făcut. Am demarat proiectele în acest sens, lucrările sunt în execuție și vom urmări să le ducem la bun sfârșit așa cum am promis.

În continuare suntem atenți și urmărim toate axele de finanțare și vom profita de orice oportunitate pentru a atrage noi fonduri pentru investiții.

Odată cu finalizarea Autostrăzi Transilvania și a nodului rutier de pe raza comunei, UAT Zimbor devine mult mai atractivă pentru investitori. În acest sens am extins zona intravilană a PUG atât pentru zona de locuințe cât și pentru zona industrială.

Invit pe această cale potențialii investitori să vină la Primăria Zimbor unde le vom sta la dispoziție cu tot ce au nevoie pentru a dezvolta o afacere în comuna noastră”, transmite primarul Gabriel Mureșan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *