Primarul Nicolae Albert a pregătit 10 noi proiecte de investiții pentru Comuna Fildu de Jos

Primarul Comunei Fildu de Jos, Albert Nicolae, a reușit să finalizeze o serie de proiecte importante pentru comunitate. Totodată, administrația locală condusă pe Alber Nicolae vine în fața cetățenilor cu 10 proiecte de investiţii noi care vizează modernizarea infrastructurii rutiere, rețeaua de canalizare, modernizarea unor clădiri publice, construirea unui teren sintetic și a unui parc de joacă pentru copii.

 


Comuna Fildu de Jos este alcătuită din satele Fildu de Jos, Fildu de Sus, Fildu de Mijloc şi Tetişu, unde trăiesc aproximativ 1.400 de cetățeni. Administraţia locală sub conducerea primarului Albert Nicolae s-a luptat pentru a crea condiţii mai bune de trai. De exemplu, la Fildu nu exista semnal de telefonie mobilă sau internet, problemă care a fost rezolvată prin implicarea primarului Nicolae Albert. 

Comuna Fildu de Jos beneficiază de cel mai performant sistem de alarmă din județ, sistem care este conectat la ISU Sălaj și ISU București. Sistemul este format din două sirene, amplasate în Fildu de Mijloc și Fildu de Sus și ajută în caz de calamități, situații de urgență.


 I. Proiecte finalizate

  1. Introducerea rețelei de telefonie mobilă, internet și TV
  2. Construire capelă mortuară în Fildu de Mijloc cu fonduri europene
  3. Reabilitare cămin cultural loc. Tetișu
  4. Reabilitare Școala Gimnazială Fildu de Sus clasele I-IV
  5. Reabilitare sediu Primărie Fildu de Jos
  6. Modernizarea iluminatului public cu becuri LED pe DN1 G localitățile Tetiș și Fildu de Jos
  7. Pod rutier peste Valea Almașului – valoare 750.000 lei, finalizat în anul 2021

Primăria Fildu de Jos este independentă energetic

Sediul Primăriei Fildu de Jos a fost reabilitat cu  fonduri guvernamentale obţinute prin PNDL II. Au fost efectuate lucrări de reabilitare integrală. Acoperişul a fost înlocuit, s-a realizat izolarea termică, au fost schimbate instalaţiile electrice şi sanitare, uşile şi geamurile. Probabil în premieră la nivelul județului Sălaj, primarul Nicolae Albert a implementat un proiect prin care sediul a fost dotată cu panouri solare. Proiectul a fost implementat în anul 2021, iar investiţia se ridică la suma de 28.500 de lei.

“Azi consumăm energie solară în Primărie şi ce producem, dăm pe reţea şi ne compensăm cu furnizorul”, spune primarul Nicolae Albert.

Anghel Saligny – 13 milioane lei pentru extindere canalizare

În comuna Fildu de Jos există o reţea de apă funcţională în toate satele, dar reţea de canalizare există doar în localitățile Fildu de Sus şi Fildu de Mijloc. Primarul Albert Nicolae a câştigat un proiect pe Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” prin care reţeaua de canalizare va fi extinsă în satele Fildu de Jos şi Tetiş.

Proiectul are o valoare de 13 milioane de lei, sumă aprobată la nivelul Ministerului Dezvoltării. Primarul Albert Nicolae aşteaptă să fie chemat la București pentru semnarea constractului, după care să înceapă efectiv lucrările.

Dispensarul uman va fi reabilitat prin PNRR

Primăria Fildu de Jos pune un mare accent pe atragerea fondurilor europene, astfel că prin Programul europnea – PNRR, primarul Albert Nicolaei a reuşit să obţină finanţare pentru reabilitarea dispensarului medical din localitatea Fildu de Jos.

Proiectul prevede creşterea eficienţei energetice prin lucrări de reabilitare a clădirii dispensarului medical uman din localitatea Fildu de Jos. Valoarea proiectului este de 571.273 cu TVA inclus.

Tot cu fonduri europene prin PNRR, primarul Albert Nicolae a depus un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Fildu de Sus şi a blocului din Fildu de Jos. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la suma de aproximativ 1.20.000 de lei.

Un alt proiect pentru care administrația locală speră să obțină finanțare prin PNRR este pentru achiziționarea de staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în satele Fildu de Jos şi Fildu de Mijloc.

Teren de sport sintetic și parc de joacă

Anului viitor, Primăria Fildu de Jos va demara lucrările pentru construirea unui teren de sport sinteti. Valoarea proiectului se ridică la suma de aproximativ 300.000 de lei. Tot cu bani de la bugetul local se va construi şi un loc de joacă pentru copii, la Şcoala din Fildu de Mijloc. Valoarea acestui proiect se ridică la suma de 100.000 de lei.


Proiect important pentru cadastrare

Comuna Fildu de Jos este cuprinsă în cadrul unui proiect privind cadastrarea gratuită. Astfel, peste 850 de imobile au extrase CF, iar în prezent se lucrează la un lot de aproape 400 de imobile. “Consider că şi aceasta este o investiţie importantă în condiţiile în care rămâi cu o casă intabulată sau cu un teren extravilan, totul în mod gratuit”, este de părere Nicolae Albert.


În 2023 încep lucrările la construirea a două capele

Primăria Fildu de Jos a construit cu fonduri europene o capelă în localitatea Fildu de Mijloc. Pentru anul 2023, primarul Nicolae Albert are în plan construcţia de noi capele în localitățile Fildu de Jos şi Fildu de Sus, ambele cu bani de la bugetul local. Investiţia se ridică undeva la 100.000 de euro fiecare.


Proiect de 4 milioane de euro pentru asfaltarea a 24 de kilometri de străzi și construirea a 3 poduri

Primarul Nicolae Albert este preocupat de modernizarea infrastructurii rutiere astfel că a depus la CNI București un proiect pentru asfaltarea a 24 de kilometri de străzi și construirea a 3 poduri. Primarul aşteaptă să primească răspuns dacă va fi sau nu finanţat.

Cei 24 de km sunt prevăzuți să fie asfaltați în toate cele patru localităţi din comună, Tetiş, Fildu de Jos, Fildu de Mijloc şi Fildu de Sus. În proiect a fost cuprins și construirea a trei poduri, unul la Fildu de Jos şi două la Fildu de Sus.

Valoarea proiectului este de circa 4 milioane de euro.


Cănimul din Fildu de Mijloc modernizat cu 1 milion de euro prin CNI București

Căminul cultural din Fildu de Mijloc este prins într-un proiect de modernizare finanțat de CNI și va fi reabilitate complet, utilat și amenajat la ultimele standarde: izolare termică, acoperiș nou, uși și geamuri din PVC, instalații sanitare, electrice și de încălzire noi, centrală termică, mobilier nou, zugrăveli interioare, pardoseli, grupuri sanitare moderne. Totodată vor fi amenajate împrejurimile, curtea, dar și locuri de parcare.


Construirea unei sali moderne de sport cu finanțare de la CNI București


Înființarea rețelei de gaze naturale, proiect de viitor

Conectarea comunei Fildu de Jos la o rețea de gaze naturale este un alt obiectiv major al primarului Albert Nicolae. Pentru implementarea acestui proiect a fost înființat o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară din care face parte și Comuna Fildu de Jos.

„Ne-am alăturat acestui ADI cu scopul de a atrage fondurile necesare pentru implementarea acestui proiect. Pe lângă celelalte utilități pe care le asigurăm, odată cu introducerea rețelei de gaze comuna va deveni mai atractivă pentru eventuali investitori”, declară primarul Albert Nicolae. 


Parc fotovoltaic în comună

Datorită faptului că proiectul cu panouri solare s-a dovedit a fi unul extrem de util, primarul Nicolae Albert își propune ca în viitor să construiască în comună un parc fotovoltaic care să asigure necesarul de energie electrică pentru iluminatului public. Printr-o astfel de investiţiei s-ar economisi în jur de 80.000 – 90.000 de lei în fiecare an de la bugetul local.

“Cu acei bănuţi am putea să facem alte lucrări semnificative pentru comuna noastră. Spre exemplu, un parc pentru copii ar costa în jur de 100.000 de lei. Acei bănuţi ne pot ajuta pentru reabilitarea unei străduţe, pentru extinderea reţelei electrice şi multe altele. Acei bănuţi te-ar putea ajuta oricând”, spune primarul din Fildu de Jos.

Primarul spune că o astfel de investiţie s-ar amortiza în aproximativ 2 ani şi jumătate, după care s-ar economisii sume importante de la bugetul local.


Concert extraordinare de colinde la Fildu de Sus

Primăria Fildu de Jos a organizat un concert de colinde extraordinar, eveniment care a fost apreciat de cetățeni prin numărul mare de participanți care au umplut până la refuz Căminul Cultural din Fildu de Sus. Au colindat grupuri de copii, iar surpriza serii au fost artiștii Caravana colindelor – Ionela Moruțan, Andrada Nedișan, Claudiu Costinaș și Ionuț Albert.


Mesajul primarului Nicolae Albert:

“Avem o echipă de profesioniști în Primărie, iar rezultatele se văd. Am reușit să câștigăm finanțări importante pentru proiecte, fie guvernamentale, fie din fonduri europene. În anul 2023 vom demara toate proiectele care au asigurată finanțarea, proiecte importante și necesare dezvoltării comunității locale.

Urmărim în continuare toate sursele de finanțare pentru a reuși să finanțăm toate proiectele pe care ni le-am propus.

Transmit tuturor locuitorilor din comună și nu numai, sărbători cu liniște, sănătate, pace și bucurii”, transmite primarul Nicolae Albert.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *