Primarul Szabó Levente are în plan noi proiecte de investiții pentru dezvoltarea comunei Camăr

Comuna Camăr, deși are un singur sat, se poate lăuda cu un nivel de trai destul de ridicat, oferind cetățenilor un confort sporit, servicii publice de calitate, evenimente culturale și multe altele. Comuna Camăr are o populație de aproximativ 1.700 de locuitori.

Comuna Camăr are apă și canalizare, servicii comunale bine puse la punct, drumuri și străzi asfaltate și amenajate calitativ, domeniul public este înfrumusețat cu pomi ornamentali și flori. Pentru petrecerea timpului liber, administrația locală de la Camăr a amenajat inclusiv un bowling, unde tinerii se pot distra și socializa.

Planurile comunei Camăr condusă de primarul Szabó Levente-György sunt mari – în cel mai scurt timp aici se va construi inclusiv o bază sportivă modernă.


În centrul comunal a fost construită o grădiniță nouă și modernă. Este vorba de o clădire abandonată din centrul satului care a fost transformată în unitate de învățământ. Magazinul universal al cooperației, clădire rămasă în paragină, începută și neterminată niciodată de regimul lui Nicolae Ceaușescu a fost transformată cu bani guvernamentali într-o grădiniță ultra modernă – super dotată la ultimele standarde, fiind amenajat și un parc de joacă generos. Proiectul a fost realizat prin programul PNDL2 și are o valoare de 2,5 milioane lei.


O altă investiție importantă din Camăr a fost reabilitarea din temelii a drumului comunal DC 101 ce leagă satul Camăr de Balc, județul Bihor. Valoarea investiției a fost de un milion de euro, iar drumul este acum modern și oferă acces celor din zonă spre județul Bihor. Drumul a fost reabilitat de Drum Construct, iar banii au venit prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL 2).


Sala de bowling este finalizată, investiția pentru cele două piste fiind realizată prin fonduri europene atrase prin Grupul de Acțiune Locală, valoarea proiectului este de 72.000 de euro. Clădirea care adăpostește investiția a fost reabilitată de Primăria Camăr din fonduri propri.


Comuna este una dezvoltată, iar fiecare casă beneficiază de apă și canalizare. Sunt două puțuri de apă forate în sat care alimentează întreaga localitate cu apă curată și potabilă.

Mai mult, comuna este foarte bine întreținută. În centrul satului Camăr există o fântână arteziană situată în fața Bibliotecii Comunale, o clădire foarte bine amenajată.


Tot în centrul comunal există și un parc modern, dotat cu mobilier stradal bine îngrijit, numeroși brazi, pomi decorativi și flori fac ca zona centrală a comunei să fie una spectaculoasă. În mai multe zone din sat au fost amplasate și panouri stradale cu fotografii panoramice ale satului, dar și harta turistică a acestuia. Comuna are inclusiv un Centru de Informare Turistică, construit cu fonduri europene.


Comuna Camăr are un cămin cultural modern, dar și două școli. O școală este foarte bine pusă la punct.  A doua școală în care învață elevii din clasele I-IV se lucrează pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru a fi dărâmată, după care să fie construită o nouă clădire, modernă, la standarde europene. Proiectul pentru construirea unei noi școli în Camăr este depus spre finanțare la Compania Națională de investiții cuprins în lista sinteză.


Comuna Camăr se remarcă în ceea ce înseamnă turismul local. În comună se află Pensiunea Kemsilvanum și Cramele Fort Silvan, aici poposind sătămânal sute de turiști.


Administrația locală se ocupă de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, deoarece în Camăr se va construi prin fonduri de la Compania Națională de Investiții o bază sportivă de tip 1, cu un teren de fotbal cu 250 de locuri în tribună, cu vestiare moderne și pistă de alergare.


Proiecte de investiții pentru viitor

 • 1 Modernizare infrastructură rutieră în Comuna Camăr – valoare proiect 37,02 milioane lei – PNI Anghel Saligny
 • 2 Desființare construcții existente și construire școală generală nouă în Camăr – valoare proiect 8 milioane lei – lista sinteză CNI
 • 3 Amenajare peisagistică a spațiilor verzi din comuna Camăr – 3,8 milioane lei – CNI, PNRR, PNDL, AFM, Anghel Saligny
 • 4 Construire bază sportivă tip I în Camăr – 7,4 milioane lei – lista sinteză CNI
 • 5 Înființare rețea de distribuție a gazelor naturale Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Barcăul” – 5 milioane lei – CNI, PNRR, PNDL
 • 6 Înființare creșă în comuna Camăr – 3 milioane lei – CNI, PNRR, PNDL
 • 7 Realizarea sistemului de producție și distribuție a energiei termice pe baza energiei geotermale – 5 milioane lei – POIM, PNRR
 • 8 Realizarea unei stații de încărcare electrică pentru autovehicule electrice – 5 milioane – AFM, PNRR
 • 9 Modernizare prin asfaltare a drumurilor de exploatație agricolă – 6 milioane lei – CNI, PNRR, PNDL
 • 10 Construire anexă agricolă pentru urmărirea vânatului – 600 mii lei – CNI, PNDL, PNRR
 • 11 Construire pistă de bicicletă – 1 milion de lei – CNI, AFM, PNRR, Anghel Saligny
 • 12 Modernizare drumuri comunale – 5 milioane lei – PNRR, Anghel Saligny
 • 13 Îmbunătățirea rețelei de distribuție apă potabilă – 600 mii lei – parteneriat Compania de Apă
 • 14 Reabilitare energetică a clădirilor aflate în inventarul comunei Camăr – 3 milioane lei – AFM, PNRR
 • 15 Dotări cămin cultural – 30.000 lei – buget local
 • 16 Mobilier și dotări la grădinița nouă – 150.000 lei buget local
 • 17 Achiziție autobuz electric – 1 milion de lei buget local
 • 18 Achiziție utilaj pentru întreținere drumuri – 50.000 lei buget local / achiziție sărăriță – 50.000 lei / achiziție perie rotativă – 50.000 lei

„Cei care ne cunosc pe noi cămăranii, ne consideră oameni prietenoși. Locuitorii din comună formează o comunitate compactă, care contribuie și lucrează pentru a atinge interesele și obiectivele comune.

Prin construirea rețelelor de drumuri, am reușit să facem conectarea cu comunele și județele învecinate, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare sunt funcționale, avem internet de bandă largă și televiziune prin cablu, școlile, bisericile, căminul cultural au fost renovate, am construit un centru de informare turistică, avem telecentru, bibliotecă pentru iubitorii de cultură, echipă de fotbal, dispensar și farmacie, condiții ca la oraș, toate motivele pentru care merită să trăim aici și să ne facem planuri de viitor în această comunitate.

În continuare suntem preocupați de dezvoltarea comunei Camăr, astfel că am depus mai multe proiecte de investiții noi atât la Compania Națională de Investiții, cât pe programul Anghel Saligny, pentru că e nevoie de o dezvoltare continuă. Vom contribui și cu bani de la bugetul local pentru a realiza o parte din investiții.

Vreau să asigur cetățenii de toată bunăvoița noastră, iar împreună cu colegii din primărie muncim permanent în interesul cetățenaului”, transmite primarul Szabó Levente-György.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *