Procuror european (EPPO): „Peste 100 de dosare din România în lucru”/ Se lasă cu arestări grele!

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a primit, încă din primele zile de funcționare, numeroase cazuri din România, a declarat procurorul Cătălin Borcoman într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

„Încă din primele zile am primit prin intermediul procurorilor europeni delegaţi numeroase cazuri din România, cazuri ce privesc infracţiuni comise după dată de 20 noiembrie 2017 (data intrării în vigoare a Regulamentului EPPO) şi până la 1 iunie a.c., data începerii operaţiunilor. Ne aşteptăm să avem de verificat dacă se impune preluarea, sau revocarea cum este termenul folosit de legislaţia europeană, unui număr de peste 200 de cazuri doar dintre cele înregistrate în perioada menţionată. Pot spune că până la jumătatea lunii iunie 2021 am primit peste 100 de cazuri spre analiză. De asemenea există în curs de verificare numeroase sesizări noi primite după 1 iunie”, a declarat Cătălin Borcoman, procurorul care reprezintă România la Parchetul European.

Întrebat cum vor putea românii să facă sesizări la Parchetul European dacă au informaţii relevante legat de fraude, Borcoman a declarat că acest lucru este posibil prin intermediul secțiunii dedicate de pe site-ul EPPO.

„EPPO primeşte sesizări de la persoanele private, inclusiv cetăţenii români, despre infracţiuni de competenţa sa, fraude cu fonduri europene de peste 10.000 euro sau fraude referitoare la TVA comise de grupări organizate ce acţionează transfrontalier cu prejudicii de peste 10 milioane euro, prin intermediul secţiunii dedicate de pe site-ul său. În cazul în care este necesară asigurarea protecţiei celor ce furnizeză informaţii aceasta va fi realizată, în ceea ce priveşte România, în condiţiile prevăzute de legea română şi prin mijloacele prevăzute în legea română, mijloace cum ar fi atribuirea unei alte identiţăţi sau includerea în programe de protecţie a martorilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *