Proiect de lege! Nicolae Ciucă și Lucian Bode vor majorarea pedepselor pentru actele de violență

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat marți că a depus la Parlament împreună cu premierul Nicolae Ciucă un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Penal prin majorarea cu o treime a pedepselor pentru actele de violență asupra copiilor.

”Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean. Prin această inițiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal și propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime. Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea. Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor. Raportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă”, a spus Bode într-un comunicat de presă.

Bode a mai spus că a propus în proiect ca, în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice, să se majoreze limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și să fie introduse elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

În plus, Bode a propus instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

”De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada. Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea”, a mai spus Bode.

Bode, care este și secretar general al PNL, a fost intens criticat de opoziție și de o parte a societății civile pentru că și-a plagiat lucrarea de doctorat, după cum a arătat Comisia de Etică a UBB, dar și pentru scandalul achiziției de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt pentru Poliția Română. Până acum, în ciuda unor critici venite și din PSD, premierul Ciucă a mizat în continuare pe Bode atât ca ministru de Interne, cât și la partid ca secretar general al PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *