Proiect unic în Sălaj de 5 milioane de euro câștigat de primarul Aurelian Cozma

Modernism rural, finanțare unică obținută de primarul Aurelian Cozma!

Comuna Rus, condusă de primarul Aurelian Cozma, a câştigat o finanţare unică în județul Sălaj, din cadrul unui program pilot ce va finanţa prin programul POR 2021-2027 o serie de centrale termice de cogenerare de înaltă eficienţă folosind biomasa. Valoarea proiectului se ridică la 5 milioane de euro.

E singurul proiect din Sălaj, care se aliniază altora ce se vor face deodată în Botiza-judeţul Maramureș, SânPaul-judeţul Cluj, Prundu Bârgăului-Bistriţa Năsăud, şi încă într-o localitate sătmăreană.

“Se numeşte program pilot SACET-UAT, e vorba de o centrală pe biomasă, cu o putere maximă de 400 KW. E o termoficare centralizată a întregii comune, vom oferi căldură şi apă caldă pentru toată comuna, plus energie electrică. Centrala are două setări, pentru lemn de esenţă tare sau moale, adică se pot folosi resturi de fag şi stejar ca resturi de brad. Vom avea tocător, uscător. Am fost în Austria cu primarii din localităţile pe care le-aţi amintit, să vedem o asemenea centrală. Centrala produce şi curent, la fel ca apă caldă şi agent termic. Centrala e făcută din module, ulterior pu­tem completa cu module pentru alte rute şi reţele. Vom avea zero cofinanţare, doar avem de făcut studiile, care sunt în curs. Finanţarea e câştigată și zilele următoare merg la clarificări” – ne spune primarul Aurelian Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *