Proiectul derulat de IPJ Sălaj „Săptămâna Prevenirii Criminalității” a ajuns la final

Copii, părinţi, profesori, cetăţeni din mediul rural şi urban au fost implicaţi de poliţiştii de prevenire sălăjeni în activităţi menite să le prevină victimizarea.

În perioada 20 – 24 mai a.c., la nivel naţional s-a desfăşurat cea de-a 19–a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care s-a urmărit sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Pe parcursul întregii săptămâni, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cei de ordine publică, investigaţii criminale, de proximitate, poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au derulat numeroase activităţi preventive, alături de partenerii de program, insituţii publice, asociaţii profesionale şi organizaţii nonguvernamentale. De asemenea, poliţiştii de la toate posturile rurale de poliţie au desfăşurat activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, în mediul rural.

Activităţile preventive derulate au fost structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, respectiv prevenirea victimizării minorilor, siguranța în mediul online, prevenirea violenţei în mediul familial, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea disparițiilor de minori și plecărilor voluntare.

Astfel, luni, 20 mai a.c., la Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” din municipiul Zalău, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Serviciului Rutier și împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Sălaj și cadre didactice din cadrul Colegiului au desfășurat activități prevenitive în rândul elevilor din clasele IX-a și a X-a destinate prevenirii victimizării minorilor.

Tematica prezentată celor peste 55 de elevi prezenți la activități a fost axată pe identificarea situațiilor de risc în care se pot afla elevii, răspunderea penală, consecințele sociale și penale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale, dar și aspect privind prevenirea consumului de substanțe interzise.

Totodată, polițiștii le-au adresat elevilor recomandări antivictimale, în scopul responsabilizării acestora cu privire la măsurile de autoprotecție ce pot fi adoptate în vederea reducerii riscului de victimizare.

De asemenea, marți, 21 mai a.c., poliţiştii de prevenire au acţionat pentru siguranţa în mediul on-line în unităţile şcolare din judeţul Sălaj, fiind organizate întâlniri cu elevi, profesori şi părinţi, în cadrul cărora aceștia au fost informați despre riscurile asociate unor jocuri on-line, riscurile pe care le prezintă lumea virtuală pentru copii și tineri, precum hărţuirea sau ameninţarea, furtul de date personale, expunerea la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”, pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante, dar și despre drepturile de autor, traficul de persoane, cu accent pe regulie de autoprotecție în mediul virtual. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile s-au axat pe riscurile asociate mediului on-line, identificarea unor schimbări în comportamentul copiilor și modalităţile de gestionare a unor situaţii de risc.

Activităţile preventive desfăşurate de poliţiştii de prevenire miercuri, 22 mai a.c., atât în municipiul Zalău, cât și în mediul rural au fost dedicate prevenirii violenţei în mediul familial. Polițiștii de prevenire au organizat întalniri tematice cu angajatele unei societăți comerciale din mediul rural, scopul acestora fiind creșterea gradului de informare cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Joi, 23 mai a.c., în centrul comercial Zalău Value Center, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Zalău și de polițiștii Serviciului Criminalistic au desfășurat activități de informare, menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, constând în întâlniri cu grupuri ţintă, dar şi activităţi de distribuire de materiale informativ – preventive în locuri publice, cu aflux mare de cetăţeni. Scopul activităţilor preventive a fost sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni.

În cadrul evenimentului, polițiștii sălăjeni au discutat despre cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin invocarea de diverse pretexte, precum vânzarea de produse, diverse reparații, toate folosite de infractori doar pentru a pătrunde în locuințe.

Vineri, 24 mai a.c., a fost ziua dedicată prevenirii disparițiilor de minori și plecărilor voluntare, context în care poliţiştii de prevenire, alături de polițiști de proximitate și de ordine publică au organizat activităţi de prevenire în cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău. Cu această ocazie copiilor le-au fost prezentate aspecte legate de disparițiile de minori, cauzele și consecințele acestora, precum și măsurile de siguranță pe care le pot lua pentru a nu deveni victime în cazul diferitelor tipuri de infracțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *