Protest cu 100 de TIR-uri la Bucureşti. Ce nemulţumiri au transportatorii

Un protest de amploare al transportatorilor din România va avea loc, miercuri, între orele 09:00 şi 15:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, a anunţat, marţi, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), scrie Adevărul.ro

Potrivit sursei citate, la protest vor participa transportatori din toate organizaţiile şi asociaţiile patronale: COTAR, UNTRR, APTE 2002, ARTRI, FORT, APULUM şi ATM Bucovina, transmite Agerpres.

Reprezentanţii transportatorilor susţin că principalele probleme pe care trebuie să le rezolve Guvernul şi Parlamentul României, pentru a salva transporturile, sunt: eliminarea impozitării diurnelor retroactiv, pe ultimii cinci ani, plata despăgubirilor care nu li s-au achitat miilor de şoferi care au ajuns în service-urile auto, în ultimul an, şi stoparea creşterii nejustificate a preţurilor pentru poliţele RCA.

„Acum 5 ani, fostul premier al României de la acea vreme, Victor Ponta, a dat amnistie fiscală pentru a rezolva aceeaşi problemă a diurnelor, tocmai pentru că era o scăpare din Codul Fiscal, dar nu s-a modificat nimic în legislaţie, iar astăzi avem din nou aceeaşi problemă.    La începutul lunii august, toate organizaţiile şi asociaţiile transportatorilor rutieri au cerut eliminarea acestei aberaţii fiscale care va avea ca rezultat eliminarea firmelor româneşti de transport de pe piaţa internă şi internaţională, dar politicienii au avut treburi mai importante de rezolvat, cu lupte interne din coaliţia de guvernare şi din interiorul partidelor. Îi invităm acum, după ce şi-au rezolvat o parte din problemele interne, să ia decizii şi pentru a stabiliza economia României”, transmit transportatorii.

Sursa citată menţionează că, „celelalte două probleme grave pe care ar fi trebuit să le rezolve până acum autorităţile statului sunt legate de poliţele RCA, pe de o parte, pentru că avem mii de cazuri în care românii încă nu şi-au primit despăgubirile de la asiguratori, pe de altă parte, avem creşterea alarmantă şi nejustificată a preţului poliţei RCA”.

Potrivit Europafm, peste 100 de camioane din Arad şi Timişoara au plecat deja către Bucureşti, dar la protestul din Capitală sunt aşteptaţi transportatori şi din zone din vestul ţării, printre care Oradea, Satu Mare sau Alba.

„Noi avem autorizat protestul pentru 100 de camioane, dar aşa cum la Romexpo au putut să participle 5000 de oameni sperăm să putem si noi participa cu circa 1000 de camioane. Vin colegi de la Suceava, de la Iaşi, Botoşani. Inclusiv susţinători din Republica Moldiva. Practic va fi blocată mare parte a Bucureştiului. Mai mult decât e blocat de obicei.”, a transmis Dorin Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.