REPORTAJ | Orașul Jibou devine noua perlă a județului Sălaj

Orașul Jibou condus de primarul ing. Dan Ghiurco şi viceprimarul Vlad Paşcalău înflorește de la o zi la alta, grație proiectelor numeroase care sunt în implementare sau pentru care a fost obținută finanțarea și urmează să înceapă lucrările.

Este deja cunoscut faptul că primarul Dan Ghiurco, împreună cu viceprimarul Vlad Pașcalău formează una dintre cele mai puternice și performate administrații locale din județul Sălaj.

În prezent la Jibou se lucrează la modernizareamai multor unor unităţi de învăţământ, se construiește o sală de sport și un bazin de înot. Primăria Jibou pune accent și a făcut investiții importante și în modernizarea cartierelor.


12 blocuri vor fi reabilitate energetic cu fonduri europene

Ultimele noutăți privin investițiile în orașul Jibou sunt faptul că administrația locală a câștigat finanțarea pentru două proiecte pe PNRR, cu o improtanță majoră.

Este vorba de reabilitarea energetică a 12 blocuri din oraș, proiect selectat pentru finanțare pe programul Valul Renovării – PNRR, în valoare de 3,5 milioane euro (180 miliarde lei vechi).

Așa cum Primăria Jibou a reușit să reabiliteze cele două blocuri O1 și O2, la fel vor fi modernizate alte 12 blocuri din oraș.


Blocul specialiștilor se construiește cu fonduri din PNRR

Primăria Jibou a depus pe PNRR un proiect de investiții în valoare de 4 milioane de euro pentru construirea unui bloc cu patru etaje, pe strada Garoafelor, destinat specialiștilor din comunitate. Proiectul a fost selectat pentru finanțare, urmează semnarea contractului și demararea lucrărilor.

Scopul investiției este de a oferi o facilitate în plus tinerilor angajaţi din sistemul de sănătate şi educaţie, să rămână în oraşul Jibou şi să nu fie nevoiţi să emigreze în altă parte.

“Noi am cerut unităţilor şcolare, cât şi unităţii medicale – Spitalul Orăşenesc Jibou, i-am informat şi le-am cerut celor interesaţi, profesori, învăţători, asistenţi medicali, medici, să depună la Primăria Jibou o cerere, procedură prin care noi să încercăm să cuantificăm care ar fi nivelul solicitărilor. Avem peste 50 de solicitări, cereri depuse”, spune primarul Dan Ghiurco.


Se investește masiv în modernizarea unităților de învățământ

Primăria Orașului Jibou face investiții importante în educaţie şi în infrastructura şcolară. Două proiecte cu finanțare europenă se află în derulare. Este vorba de reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii ”Lucian Blaga” şi a Liceului Tehnologic ”Octavian Goga”.

La Liceul ”Octavian Goga”, valoarea investiţiei este de aproximativ 13 milioane de lei, iar la Şcoala ”Lucian Blaga” de aproximativ 8.5 milioane de lei, sume care vor fi ajustate conform OUG, având în vedere creșterea prețurilor la materialele de construcții.

”Lucrările s-au început în iunie, fiind realizate până în prezent cele două corpuri principale, corpul şcolii Lucian Blaga, dar şi corpul C2 de la liceu”, spune primarul Dan Ghiurco.

La Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” din Jibou, pe lângă internat, se construiește şi o sală de sport.

”Ne-am concentrat forţele pentru finalizarea construcţiei la C2 unde sunt sălile de clasă, urmând ca celelalte lucrări exterioare, sala de sport şi amenajarea curţii să fie realizate ulterior. Durata de execuţie a celor două lucrări ar fi până în iunie 2023”,transmite primarul oraşului Jibou.


Grădiniţa ”Prichindel” din Jibou, un design unicat cu inspirație japoneză

O lucrare specială și unicat în regiunea Transilvania este modernizarea și reabilitarea Grădiniţei ”Prichindel”, care şi-a schimbat complet faţa. Construită în stil japonez din fonduri europene, grădiniţa a înregistrat transformări radicale şi se pregăteşte să fie deschisă pentru copii. Lucrările sunt finalizate și se află în procedură de recepție.

În cadrul proiectului au fost incluse şi o parte dintre dotări, echipamente şi mobilier, a fost amenajată curtea, s-au construit locuri de parcare, locaţia devenind mult mai atrăgătoare.


Lucrările la sala de sport, realizate în proporție de 95%

Primăria Orașului Jibou pune accent pe sport, astfel că în cel mai scurt timp va exista un adevărat complex sportiv, deoarece în execuţie se află o sală de sport, dar şi un bazin de înot didactic.

sport jib

Sala de sport va avea o capacitate de 180 de locuri, cu suprafață de joc pentru fotbal, handbal, volei, bascket, tenis de câmp. Lucrările sunt executate în proporţie de 95%, în prezent muncitorii lucrează la finisajele interioare.

”Sunt bucuros că tinerii din oraș vor avea la dispoziție o sală modernă de sport, unde vor putea practica sportul, atât pentru grupele de copii şi juniori de la SCO Jibou, dar şi toţi iubitorii de mişcare”, spune viceprimarul Vlad Pașcalău.


Se lucrează la bazinul de înot didactic

Lângă sala de sport, Primăria Jibou construieşte şi un bazin de înot didactic. Anul acesta lucrările s-au desfășurat într-un ritm bun. Constructorul a finalizat de montat acoperişul la bazin și continuă cu celelalte lucrări.

”S-a lucrat mai bine, a fost montat acoperişul, urmând ca pe perioada iernii să se lucreze la interior. Potrivit constructorului până în vară bazinul de înot se va finaliza”,spune primarul Dan Ghiurco.


Cartierul Garoafelor – primul cartier modernizat complet. Urmează celelalte

Primăria Jibou a demarat ample lucrări de modernizare a cartierului Garoafelor, investiție realizată cu bani de la bugetul local. Reţeaua de fibră optică a fost introdusă în subteran, iluminatul public s-a modernizat şi s-au făcut lucrări serioase de infrastructură ce au constat în extinderea şi reprofilarea tuturor căilor de circulaţie şi a parcărilor din cartier.

Au fost asfaltate toate străzile din cartier, iar odată cu reprofilarea arterelor s-au înfiinţat aproximativ 100 de locuri noi de parcare. Din cartier a fost demolată centrala termică, iar pe spaţiul respectiv s-au construit 30 de locuri noi de parcare. 


Iluminat public modern cu lămpi LED în tot orașul

Pentru siguranţa cetăţenilor din oraş şi din satele aparţinătoare, Primăria Orașului Jibou a derulat o investiţie extrem de utilă. Este vorba de modernizarea iluminatului public, lucrare la care s-a început în primăvară şi au mai rămas de executat lucrări pe câteva străzi, însă până la final de an proiectul va fi finalizat.

Pe strada Firizei şi Câmpului, iluminatul a fost realizat cu panouri fotovoltaice, calitatea iluminatului fiind apreciată de cetăţenii care locuiesc în zonele respective. Proiectul de modernizare a iluminatului public a fost derulat din fonduri europene şi a avut o valoare de aproximativ 13 milioane de lei.


6 milioane de euro pentru extinderea rețelei de canalizare

Primăria Orașului Jibou a câștigat o finanțare de peste 25 de milioane de lei prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” pentru extinderea reţelei de canalizare în satele aparţinătoare, Cuceu, Rona, Husia şi Var.

Primăria Jibou mai are depuse două proiecte pe ”Anghel Saligny”, pentru modernizarea tuturor străzilor din oraşul Jibou şi pentru modernizarea străzii Libertăţii şi Spitalului.


SCO Jibou – clubul care a adunat toți copiii și sportivii din oraș 

Nu de mult Primăria şi Consiliul Local Jibou au înfiinţat Clubul Sportiv Orăşenesc, care a unit la un loc toate talentele jibouane. Grupele de juniori de la CS Rapid şi CS Abba au fost preluate de SCO Jibou şi numără aproape 200 de copii legitimaţi, având cinci grupe! Clubul care are şi o  echipă de fotbla în Liga a IV-a Sălaj.

În cadrul SCO Jibou au fost deschise mai multe secţii, precum volei, handbal sau înot. SCO Jibou colaborează cu CS Terra Kid, care şi-a deschis o secţie de karate tradiţional la Jibou de mai bine de un an, dar şi cu clubul Kickboxing & MMA din Jibou, coordonat de Alex Bîgi.

Primarul Dan Ghiurco şi viceprimarul Vlad Paşcalău s-au arătat mulţumiţi de parcursul echipei de fotbal din primele 6 etape a Ligii a IV-a. Formația este antrenată de Ghiocel Brînduşe și a reușit patru victorii, dar și o victorie la scor obținută în faţa vicecampioanei FC Chieşd.

”Tinerii noştri fotbalişti sunt o revelaţie. Vrem să investim în copiii noştri. Prin Consiliul Local vrem să promovăm sportul de masă şi cât mai multe ramuri sportive unde se vor forma echipe”, spune primarul Dan Ghiurco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *