REPORTAJ! Zeci de milioane de lei sunt pregătiți pentru investiții în Comuna Chieșd

Comuna Chieșd este formată din satele Chieșd (reședința), Colonia Sighetu Silvaniei și Sighetu Silvaniei, cu o populație de circa 2.400 de locuitori.

La alegerile locale din 27 septembrie, Leontin Chiş a câștigat al doilea mandat de primar al comunei Chieşd. Consiliul Local Chieșd este format din 6 consilieri PSD, doi consilieri PNL, doi consilieri USR-PLUS și 1 consilier PMP. Viceprimarul ales din rândul consilierilor locale este Călin Tout de la PSD.

Primarul Leontin Chiș este primar din 2016 – prezent, dar timp de 16 ani în perioada 2000 – 2016 a fost viceprimar. Edilul Leontin Chiș are 65 de ani, este căsătorit și are o fetiță, doi nepoți și o nepoată.

„Mă bucur că pot să fac ceva pentru comuna în care m-am născut și trăiesc. De pe vremea de când am ocupat funcția de viceprimar, dar și după ce am depus jurământul de primar am colaborat foarte bine cu tot aparatul din Primărie și am încercat să fim în slujba cetățenilor prin toată munca depusă.

Sunt mândru că pot afirma astăzi că la nivelul Primăriei Chieșd formăm o echipă puternică, unită și profesionistă care este preocupată de dezvoltarea comunei, dar totodată preocupată și de rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii.

Astăzi am pregătite un număr de 21 de proiecte care sunt în diferite stadii, care se ridică la o valoare de peste 110 milioane lei”, spune primarul Chiș Leontin. 

Tout Călin este viceprimar al Comunei Chieșd din anul 2016 – prezent, are 44 de ani, este căsătorit și are o fetiță. Absolvent al Facultății din Oradea, Călin este de profesie cadru didactic, profesor de geografie cu peste 10 ani vechime.

„În 2016 la solicitarea domnului primar și din dorința de a mă implica mai mult în viața comunității, dar și cu sprijinul colegilor consilieri care mi-au încredințat această funcție, ocup cu onoare funcția de viceprimar. Am fost surprins plăcut când am venit la Primărie să constat că există o echipă bună și care lucrează cu profesionalism. 

În calitate de viceprimar am atribuțiile specifice de administrare a domeniului public, de salubrizare, serviciul urbanism, situații de urgență. Mă implic în toate activitățile Primăriei alături de domnul primar și ne străduim să îmbunătățim viața cetățenilor din comună prin proiectele pe care le realizăm și prin implicarea noastră în toate activitățile de zi cu zi.

Având în vedere că se apropie Sărbătoarea Paștelor le dorim tuturor cetățenilor comunei un Paște Fericit, cu sănătate și multe bucurii”, declară viceprimarul Tout Călin. 


Zeci de proiecte au primit finanțare și urmează să fie demarate lucrările

Primăria Chieșd are pregătite multe alte investiţii importante precum modernizarea infrastructurii rutiere prin Programul Anghel Saligny, amenajarea văilor împotriva inundaţiilor, reabilitarea, modernizarea şi dotarea unor instituţii publice, construirea unui nou cămin cultural, dar şi a unei creşe şi a unui after-school la Chieşd, modernizarea şi extinderea bazei sportive, dar şi modernizarea iluminatului public. Nu peste foarte mult timp, cetăţenii comunei Chieșd îşi vor putea vedea visul împlinit pentru că lucrările la reţelele de apă şi canalizare se află pe ultima sută de metri.

Toate aceste proiecte însumează peste 100 de milioane lei, exclusiv pentru investiții și dezvoltare. 

 1. Extindere, reabilitare, modernizare și dotare sediu Primărie – 10.359.365 lei prin CNI București
 2. Construire și dotare creșă cu program prelungit și afteschool în Chieșd – 6.770.215 lei prin CNI București
 3. Construire centru comunitar de asistență socială în Sighetu Silvaniei – 1.024.263 lei prin CNI București
 4. Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Bisericii de lemn din Chieșd – 6.685.387 lei prin CNI București
 5. Amenajare pentru apărare împotriva inundațiilor pe cursurile de apă de pe teritoriul comunei Chieșd – 39.559.653 lei prin CNI București
 6. Extindere bază sportivă Chieșd – 6.148.563 lei prin CNI București – stadiu ÎN LUCRU
 7. Modernizare drumuri comunale, străzi și trotuare – 15.627.057 lei prin Programul Anghel Saligny – în achiziție
 8. Extindere rețele de apă și canalizare – 11.589.293 lei prin PNDL 2 – în lucru
 9. Finalizarea rețelelor de canalizare și apă potabilă în comunele Bocșa și Chieșd – 4.777.892 lei prin PNDL 2 – în lucru
 10. Îmbunătățirea actului de învățământ prin realizarea unei săli de sport și prin modernizarea și dotarea școlii – 3.442.308 lei prin POR – în lucru
 11. Sistem inteligent de management local – stații de autobuz cu sistem de încărcare electrice – 492.270 lei prin PNRR – semnat
 12. Înființare centru de colectare selective a deșeurilor cu aport voluntar – 4.553.617 lei prin PNRR – semnat
 13. Creșterea eficienței energetic a infrastructurii de iluminat public – 990.000 lei prin Fondul de Mediu – achiziție
 14. Amanajare pentru apărarea împotriva inundațiilor pe cursurile de apă – depus la CNI cu achiziție făcută
 15. Lucrări de amenajare împotriva inundațiilor pe valea Setu, Paraul Cacova, Marischi, Ajeji, Tufe, Dorului și Poiana – studiu pregătit CNI
 16. Cămin cultural Chieșd – prin CNI București
 17. Reabilitare, modernizare și dotarea Biblioteca comunală – prin CNI
 18. Reabilitare blocuri de locuit – în analiză PNRR
 19. Eficientizarea învățământului prin achiziția de tablete pentru elevi și laptopuri pentru cadrele didactice
 20. Stații de încărcare eletrice – prin PNRR
 21. Înființarea conductei de apă – buget local
 22. Burse școlare pentru elevi și decontarea transportului pentru cadrele didactice – buget local
 23. Acordarea titlului de cetățean de onoare / premierea cuplurilor de aur 50 ani de căsnicie – 19 august – buget local
 24. Ziua Chieșdului – eveniment artistic – 20 august – buget local

„Având în vedere că ne aflăm în săptămâna Patimilor, doresc cetățenilor comunei Chieșd multă pace și liniște, iar dacă am greșit cuiva îmi cer iertare.

Să aveți încredere în conducerea Primăriei Chieșd pentru că noi cunoaștem foare bine probleme cu care se confruntă comunitatea și depunem tot efortul pentru a le rezolva într-un timp cât mai scurt.

Îmi doresc ca fiecare cetățean să fie mai bun, să privească cu optimism, pentru că putem face lucruri frumoase, dar le putem realiza doar împreună. Apelați cu încredere la noi, iar angajații din Primărie sunt preocupați să vă servească de fiecare dată.

Așa cum am mai spus ușa biroului meu este deschisă pentru toți locuitorii comunei Chieșd. 

Vă doresc liniște, pace și Sărbători Fericite, iar tot ceea ce am promis vă asigur că se va realiza!”, a transmis primarul Chiș Leontin. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *