REPORTAJ Primarul Augustin Vășcan dezvoltă comuna Poiana Blenchii cu fonduri europene

Comuna Poiana Blenchii formată din satele Gostila, Poiana Blenchii (reședința) și cătunele Măgura și Fălcușa. Social-democratul Augustin Vășcan se află la primul mandat de primar, însă a reușit să atragă fonduri record pentru investiții. 


Lucrările de asfaltare în Poiana Blechii au fost finalizate și recepționate

Cu finanțare  guvernamentală prin Programul Național de Dezvoltare Locală etapa 2, Primăria Poiana Blenchii derulează un proiect pentru asfaltarea străzilor în lungime totală de circa 5 kilometri, cu o valoare de 2,5 milioane lei.

Proiectul este finalizat, iar la data de 1 noiembrie a avut loc recepția lucrărilor. Proiectul a cuprins turnarea celor două straturi de asfalt, contruirea de șanțuri betonate, podețe și accese către proprietăți, marcajul rutier și montarea indicatoarelor rutiere.

În cadrul proiectului au fost modernizare și asfaltate un număr de 19 străzi și ulițe din localitatea Poiana Blenchii, au fost realizate șanțuri betonate și accese la fiecare gospodărie.

Am întăbulat toate străzile din comună și căutăm o sursă de finanțare pentru a asfalta și străzile din localitatea Gostila”,spune primarul Augustin Vășcan. 


   

Proiect de 2 milioane de euro pentru rețea de apă și rețea canalizare în localitatea Gostila

Primarul Augustin Vășcan și-a propus să pună lucrurile în ordine în Poiana Blenchii. Astfel, introducerea rețelelor de utilități publice sunt prioritare în fața lucrărilor de asfaltare.

Primăria Poiana Blenchii a câștigat o finanțare prin PNI Anghel Saligny în valoare de 9,2 milioane lei pentru înființarea rețelei de apă și rețelei de canalizare în satul Gostila.

Toate documentele au fost transmise pentru verificare la Ministerul Dezvoltării și urmează semnarea contractului de finanțare.

În cadrul proiectului va fi construită o rețea de alimentare cu apă în lungime de 5 kilometri și o rețea de canalizare de circa 9 kilometri. Sursa de apă va fi locală prin forarea unui puț. Proiectul prevede stație de pompare, stație de pompare ape uzate și un rezervor de stocare, stație de tratare, patru stații de pompare și conducta de refulare conectată la rețeaua de canalizare existentă în Poiana Blenchii. Branșamentele sunt cuprinse în proiect și vor fi realizate din sumele obținute din finanțare. De acest proiect beneficiază aproximativ 220 de gospodării.

Rețeaua de canalizare de la Gostila va fi conectată la rețeaua de canalizare existentă în Poiana Blenchii și va fi deservită de stația de epurare de la Gâlgău.

„ Este o investiție importantă pentru dezvoltarea comunei Poiana Blenchii, respectiv asigurarea accesului la rețeaua de apă și canalizare a cetățenilor din satul Gostila. Vom căuta soluții de finanțare și pentru asfaltarea străzilor și ulițelor”, declară primarul Augustin Vășcan. 


Primăria construiește trei poduri – două în Gostila și un pod în Măgura

Primarul Augustin Vășcan a demarat încă din vara aceasta lucrările de construire a unui pod rutier nou în localitatea Gostila, peste Valea cu Mori. Lucrările au avansat bine și sunt finalizate în proporție de 90%. Podul are o lungime de 13 metri, lățimea de 5 metri cu două benzi de circulație, trotuare de 0,40 m și iluminat public. Lucrările vor fi finalizate anul viitor, constructorul rămânând să execute rampele, asfaltarea, montarea balustradelor și a iluminatului public.

Al doilea pod care urmează să fie scos la licitație se va construi tot în localitaea Gostila. Podul are lungimea de 10 metri, lățimea de 5 metri cu două benzi de circulație, trotuare 0,40 m și iluminat public. Podul va face legătura între drumul comunal DC 39 și strada Pe Vale. Lucrările vor fi finalizate până la finalul lunii iunie 2024.

Prin execuția celor două poduri dorim ca accesul la locuințe de către familiile cu copii mici, bătrâni etc. să se realizeze în condiții civilizate și normale pentru timpurile actuale – spune primarul Augustin Vășcan.

Al treilea pod pe care primarul Augustin Veșcan îl va construi se va realiza în cătunul Mpgura. Podul se află în proiectare și are dimensiunile de 20 metri lungime, 5 metri lățime, prevăzut cu trotuare și iluminat public. Valoarea podului se ridică la circa 1,3 milioane lei. Podul va face legătura între drumul județean DJ109F și Măgura peste Valea Poiana.


Digitalizare cu fonduri europene, finanțare câștigată pe PNRR

Primăria Poiana Blenchii a câștigat trei proiecte de investiții în valoare de peste 3 milioane de lei, finanțare europeană.

Primul proiect câștigat este pentru infrastructură TIC pentru managementul local al comunei, în valoare de 1,8 milioane lei. Proiectul a fost scos la licitație, iar companiile au termen de depunere oferte 25 decembrie.

În cadrul proiectului se vor realiza următoarele: achiziționarea de camere de supraveghere video, extinderea sistemului WIFI în spațiile publice, ghișeu unic pentru plata taxelor și impozitelor locale, funcționar public virtual, platformă de servicii publice digitale, sistem de înregistrare și emitere a documentelor online, site web nou, etc.

Al doilea proiect finanțat din fonduri europene este elaborarea și actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), proiect în valoare de 515.000 lei. Proiectul se află în implementare și este realizat în proporție de 40%. Urmează etapa de consultare publică, emiterea Hotărârii Consiliului Local și obținerea avizelor.

Al treilea proiect cu finanțare europeană care a fost scos la licitație este pentru dotarea școlii. Proiectul are o valoare de 750.000 lei și prevede achiziția de mobilier nou în toate clasele și dotarea a două laboratoare – laborator de informatică și laborator de chimie/biologie.

Tot cu fonduri europene obținute prin GAL, Primăria Poiana Blenchii va achiziționa cu 13.000 de euro o remorcă de 8 tone basculabilă în trei laturi pentru tractor. Contractul de finanțare va fi semnat în cel mai scurt timp.


Poiana Blenchii pregătită pentru serviciul de deszăpezire

Primăria Poiana Blenchii este pregătită pentru a deszăpezii drumurile județene, drumurile comunale, străzile și ulițele din comună. Administrația locală condusă de primarul Augustin Vășcan are în responsabilitate circa 5 kilometri din drumul județean DJ109F, 15 kilometri de drum comunal și aproximativ 10 kilometri de străzi și ulițe în toată comuna.

Primăria realizează deszăpezirea în regie proprie, personal propriu și utilajele din dotare: buldoexcavator și tractor dotate cu sărăriță și lamă pentru zăpadă. Stocurile de materiale sunt pregătite: 15 tone de sare, 50 tone de nisip.

Un alt proiect aflat în atenția Primăriei Poiana Blenchii este regularizarea cursului de apă Gâlgău  – Gostila, derulat de Apele Române în valoare de peste 100 milioane lei. În cadrul acestui proiect sunt cuprinse lucrări de regularizare a Văilor Gostila și Poienii, care se devarsă în Someș.

La fiecare rupere de nori mai serioasă aceste două văi inundă localitățile ș crează prejudicii importante oamenilor.

Totodată, având în vedere că ne aflăm în preajma Crăciunului, Primăria Poiana Blenchii va monta iluminat festiv pe principalele artere de circulație în toate localitățile.

Și anul acesta Moș Crăciun va oferi cadouri tuturor copiiilor din Poiana Blenchii 

Primăria Poiana Blenchii în parteneriat cu școala va împărții cadouri tuturor preșcolarilor și elevilor din comună. Pachetele cu dulciuri vor fi împărțite la finalul anului când copii vor susține serbările de Crăciun.


Mesajul primarului Augustin Vășcan la final de an 2023: 

„Întreg colectivul din primărie suntem preocupați să atragem noi investiții în comuna noastră, fie că vorbim de fonduri guvernamentale sau fonduri europene.

Am obținut finanțare pentru patru proiecte importante pentru comuna noastră atât pe Programul Anghel Saligny, cât și pe PNRR. 

Vom continua să facem investiții și din bugetul local, astfel că am început construirea unui pod în Gostila și urmează ca anul viitor să mai construim două poduri. 

Mulțumesc colegilor din primărie și cetățenilor pentru sprijinul acordat. Împreună vom reuși să ducem la bun sfârșit proiectele propuse.

Având în vedere că ne apropiem de praznicul Nașterii Domnului nostru Isus Hristos, vreau să transmit tuturor cetățenilor multă sănătate, prosperitate și alese bucurii alături de cei dragi. Săbrători fericite dragi cetățeni ai Comunei Poiana Blenchii și să aveți un An Nou 2024 plin de realizări”, a transmis primarul Augustin Vășcan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *