REPORTAJ| Primarul Sorin Romocea dezvoltă Comuna Benesat cu fonduri europene

Comuna Benesat este formată din localitățile Aluniș, Benesat și Biușa. Populația comunei Benesat se ridică la 1.536 de locuitori. 

Primăria Benesat este consusă de primarul Sorin Romocea, aflat la al 5-lea mandat de primar. Sorin Romocea are 55 de ani, este pasionat de zootehnie și agricultură, este căsătorit și are doi copii. Romocea este primar din anul 2004, iar în perioada 2000-2004 a fost consilier local. Viceprimar al Comunei Benesat este Vicsai Csaba de la UDMR.

Componența Consiliului Local Benesat formată din 9 consilieri locali: 4 consilieri PNL, 3 consilieri PSD, 2 consilieri UDMR.


Centru de zi pentru vârstnici realizat cu fonduri europene

Primăria Benesat a finalizat recent lucrările la Centrul de zi pentru persoane vârstnice, construit în localitatea Biușa. Proiectul a fost realizat prin Programul Operațional Regional și are o valoare de 400.000 euro fonduri europene.

Centrul de zi oferă vârstnicilor din comună o masă caldă și îngrijire la domiciliu. Capacitatea centrului de zi este de 20 de persoane.

Noua clădire are sală de mese, sală de tratamente, sală de recuperare dotată cu echipamente speciale, grupuri sanitare, spații pentru socializare. Curtea interioară a fost modernizată, s-au pavat alei și a fost construit un foișor pentru relaxare.

În perioada următoare urmează să fie montate dotările: mobilier, paturi, scaune, echipamente IT, etc.


Rețea de canalizare prin Programul Anghel Saligny

Primăria Benesat a câștigat un proiect în valoare de 13 milioane de lei pentru înființarea rețelei de canalizare în toată comuna. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

În cadrul proiectului se vor realiza 18 kilometri de rețea de canalizare cu descărcare la stația de epurare de la Cehu Silvaniei, 6 stații de pompare.

Primăria Benesat a semnat contractul de proiectare și execuție. Lucrările vor începe în luna ianuarie în satul Biușa, urmând mai apoi să continue și în celelalte două localități.


Fonduri europene prin PNRR pentru amenajarea teritoriului

Primăria Benesat a câștigat o finanțare de 45.000 euro pe PNRR pentru Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbana în comuna Benesat județul Salaj.

În cursul zilei de luni, primarul Sorin Romocea a plecat la București pentru semnarea contractului de finanțare.


Lucrări de extindere a rețelei de apă prin PNDL 1

Primăria Benesat are în derulare un proiect în valoare de 1 milion de lei prin PNDL1 pentru extinderea rețelei de apă. Proiectul prevede o extindere de rețea de circa 250 m și automatizare puț.

Comuna are o rețea de alimentare cu apă încă din anul 2010, iar sursa de alimentare cu apă este un puț forat cu un debit de 6 litri de apă pe secundă care va trebuie conectat la rețeaua de apă existentă, astfel încât cetățenii să beneficieze de o apă cât mai de calitate. Comuna mai are un puț de apă forat de rezervă.


Stații de încărcare auto electrice pe Fondul de Mediu

Primăria Benesat a depus un proiect la Agenția Fondului de Mediu pentru achiziționarea a două stații de încărcare auto electrice, care urmează să fie amplasate în localitățile Benesat și Biușa.


Iluminat public modern pe LED în toată comuna

Primăria Benesat a derulat un proiect de modernizare a iluminatului public, astfel că au fost montate aproximativ 300 de corpuri de iluminat pe LED pe fiecare stâlp, în toate cele trei localități Aluniș, Benesat și Biușa. Proiectul a fost finanțat de la bugetul local.


Comuna Benesat este asfaltată integral cu bani europeni

Una dintre primele comune sălăjene asfaltate integral este comuna Benesat. Primarul Sorin Romocea a derulat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro pe Măsura 3.2.2 fonduri europene prin care s-au asfaltat 9 kilometri de ulițe și străzi, a fost construit un centru Aftherscool la Biușa și au fost reabilitate Căminele Culturale din Benesat și Biușa.

Tot cu fonduri europene pe Măsura 1.2.5, primarul Sorin Romocea a câștigat o finanțare pentru reabilitarea cu mixtură asfaltică a 17 kilometri de drumuri agricole, lucrări care au prevăzut inclusiv contruirea de podețe și șanțuri betonate.


Pod nou peste râul Someș în localitatea Benesat

Primarul Sorin Romocea are în plan construirea unui pod rutier peste râul Someș în localitatea Benesat. A fost finalizat Studiul de Fezabilitate și urmează identificarea unei surse de finanțare pentru execuția lucrărilor.

Podul are o lungime de 200 metri și face legătura între DJ 108A și DJ108E. Noul pod rezolvă problema accesului la terenurile agricole și va scurta cu 60 de kilometri, dar va oferi și un acces facil la Autostrada Transilvania.


Serbare de Crăciun la Aluniș

Elevii de la Școala Gim. Avram Iancu din Aluniș pregătesc o serbare de Crăciun, eveniment în cadrul căreia copii vor colinda și vor recita poezii. Primăria Benesat va oferi tuturor copiilor din comună, dar și cadrelor didactice cadouri de Crăciun.


Mesajul primarului Sorin Romocea: 

„Vreau să mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată și voi rămâne același primar implicat în rezolvarea problemelor comunității. Împreună cu colegii din Primărie am reușit să obținem noi finanțări pentru proiecte de investiții care urmează să înceapă în perioada următoare.

Suntem atenți la fiecare oportunitate pentru a atrage noi fonduri pentru investiții în comuna noastră, fie bani europeni sau guvernamentali.

Vreau să-i asigur pe toți cetățenii Comunei Benesat că doar împreună vom reuși să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am propus. 

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă urez tuturor multă sănătate, bucurie și linște sufletească. Sărbători fericite tuturor”, transmite primarul Sorin Romocea. 

3 thoughts on “REPORTAJ| Primarul Sorin Romocea dezvoltă Comuna Benesat cu fonduri europene

  1. Este un primar de nota 10.Un primar la care poti apela in orice moment daca ai o problema de rezolvat .
    Multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *