Resturile funerare ale unui cavaler medieval de rang înalt, descoperite la Pericei 

Resturile funerare ale unui cavaler medieval de rang înalt, ce includ, pe lângă oseminte, un inventar catalogat de specialişti ca spectaculos, cu elemente de armură, părţi din coif, sabie şi buzdugan au fost descoperite recent de către o echipă de arheologi a Muzeului Judeţean de Istorie şi artă Zalău, în localitatea Pericei, într-o zonă în care a existat o biserică medievală.

Descoperirea a fost făcută cu prilejul unor săpături demarate încă din anul 2017, la cererea administraţiei locale ce dorea să realizeze în zonă o investiţie şi avea nevoie de o descărcare arheologică. Iniţial au fost identificate doar anumite structuri arheologice, pentru ca în 2020, la reluarea săpăturilor de către cercetătorul ştiinţific Dan Băcueţ-Crişan şi arheologul Timea Keresztes, să fie identificate, mai întâi, urmele unei biserici pomenită în anumite surse documentare şi de către săteni, dar care nu fusese încă descoperită.

Potrivit cercetătorilor de la Muzeul Județean Zalău, din sursele documentare se ştie că la Pericei a existat o ramură a familiei Bathory, care avea o curie şi mai multe case care făceau parte din acea curie şi că această familie ar fi avut, în zonă, şi o capelă, în care o parte din membri ei ar fi fost înmormântaţi.

Cei doi arheologi au mai făcut şi o altă descoperire în zonă, respectiv un mormânt al unui bărbat medieval, îngropat alături de o fetiţă ce avea pe cap o bentiţă textilă cu perle şi mărgele, de asemenea un element foarte rar.

Reprezentanții Muzeului Județean Zalău au precizat că toate piesele descoperite vor fi fotografiate, desenate, restaurate, conservate şi vor face subiectul unei expoziţii.

„Am continuat lucrările de cercetare în zona unde se va construi un muzeu al țesăturilor. S-a conturat biserica care a fost demolată in 1660 și în incinta bisericii s-a descoperit un mormânt al unui cavaler medieval cu toată armura soecifica secolului XVI. Vom continua lucrările de cercetare a zonei”, a declarat primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba.

Sursa foto: Adrian Lungu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *