FOTO| S-a finalizat restaurarea statuii de piatră a Maicii Domnului din Benesat

Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumete Sălaj anuță că au încheiat activitatea desfășurată în cursul anului 2022 cu intervenția de punere în siguranță a unui monument cu totul aparte pentru zona noastră: Statuia de piatră a Maicii Domnului din localitatea Benesat, comuna omonimă, județul Sălaj.
Lucrările desfășurate la monumentul din Benesat au vizat îndepărtarea vegetației ce copleșea micul ansamblu, identificarea degradărilor suportului lapidar, tratarea și curățarea suportului litic conform normelor de conservare și restaurare. La final, elementele de piatră componente au fost repoziționate corect. Din păcate, s-a constatat lipsa unei piese importante, care în documentația întocmită în anii `60 încă exista – piesa care cel mai probabil închidea perimetrul și pe care se afla ultima jumătate a pisaniei ce data monumentul.
Ansamblul Statuii Maicii Domnului din Benesat, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice sub codul SJ-III-m-B-05152, este realizat din piatră și este format din 25 de elemente: statuia principală, a Maicii Domnului, elemente de piatră sculptate decorativ folosite drept stâlpi de colț și elemente de piatră paralelipipedice ce înconjoară perimetral monumentul. Pietrele de colț au un capitel cioplit decorativ iar elementele perimetrale sunt profilate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *