Salariul minim creşte cu 400 de lei de la 1 iunie

Salariul minim brut ar urmă să crească din iunie cu 400 de lei, dar Guvernul mai poartă încă discuții cu partenerii sociali. Unii analiști cred, însă, că măsura va avea un efect de bumerang și ar putea duce chiar și la concedieri, pentru că nu toate firmele își vor permite această majorare.

Anunțul premierului confirmă intenția Guvernului de la sfârșitul anului trecut, când a majorat cu 300 de lei salariul minim. Analiștii se tem însă că, deși la prima vedere o creștere de salariu e un lucru bun, vor exista daune colaterale.

Adrian Negrescu, analist economic: Chiar dacă unii angajați vor primi mai mulți bani, s-ar putea să nu conteze în condițiile în care valoarea banilor continuă să scadă pe fondul inflației. Creșterea din pix a salariului minim va pune gaz pe focul inflației pentru că firmele vor fi nevoite să scumpească produsele și serviciile vândute, pentru a acoperi noile costuri salariale.

Adrian Izvoranu – Confederația Patronală din Industrie: Înseamnă creșterea costurilor unor companii mici care acum sunt deja înghesuite, sunt deja multe din ele în pragul inchiderii, măsura în sine este proastă, nu va avea efecte pozitive.

Social-democrații au anunțat deja că lucrează la aplicarea și în România a Directivei Europene care stabilește salariul minim din fiecare stat membru la jumatate din salariul mediu brut pe țară. Asta ar însemna, pentru anul viitor, un salariu minim brut de 4.100 de lei.

În prezent, salariul minim brut în România este de 3.300 de lei și de el beneficiază aproape 2 milioane de angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *