Se introduce pașaportul de vaccinare !? Miercuri va fi prezentat la Bruxelles și vom afla ce va conține

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a explicat vineri ce va contine certificatul de imunitate pentru calatoriile internationale in contextul pandemiei, relateaza AFP.


Iata principalele idei prezentate de Ylva Johansson:

1. Cetatenii europeni vor putea avea acest certificat pe telefon.

2. Certificatul va contine una sau mai multe dovezi, dupa caz, pentru urmatoarele:

Testul PCR negativ
Vaccinul anti-coronavirus efectuat
Dovada existentei anticorpilor pentru persoanele care au trecut prin boala

3. Certificatul va tine cont numai de vaccinurile impotriva COVID-19 autorizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), adica vor fi luate in considerare doar vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford si Johnson & Johnson. Vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat in Ungaria, dar si vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar si de Cehia si Slovacia, nu vor fi recunoscute in certificat. Pasaportul verde urmeaza a fi prezentat miercuri de Bruxelles.

„Vrem să cream un certificat digital care sa poata mentiona un test PCR negativ, proba ca aveti anticorpi sau ca ati fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru mai multe media, printre care si AFP.

„De exemplu, daca sunteti vaccinati, nu mai trebuie sa faceti testele PCR”, a precizat comisarul, care urma sa-i informeze pe ministrii europeni de interne reuniti prin videoconferinta vineri despre lucrarile Comisiei referitoare la acest proiect de certificat.

„Oamenii care calatoresc in prezent consuma multa energie pentru a se testa, a completa formulare, a arata diferite tipuri de hartii, din nou si din nou”, a recunoscut Ylva Johansson.

Titularii vor putea astfel „sa arate ca foarte probabil nu vor propaga virusul”, a spus ea. Asta „ar permite ca oamenii care trebuie sa calatoreasca sa o faca mai usor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *