Şeful DNA: Oameni cu funcţii grele încearcă să se îmbogăţească pe seama suferinţei cetăţenilor

Şeful DNA, Crin Bologa, a atras atenţia, la prezentarea bilanţului activităţii parchetului anticorupţie pe anul 2021, că persoane cu funcţii importante în statul român profită de situaţiile de criza din România şi „încearcă să se îmbogăţească pe seama suferinţei cetăţenilor”.

„În ultimii doi ani, începând cu martie 2020, am constatat că în pandemie, ca şi în alte situaţii de criză, infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie se înmulţesc, deoarece există persoane cu funcţii importante în statul român care profită de aceste situaţii şi încearcă să se îmbogăţească pe seama suferinţei cetăţenilor”, a spus Bologa, citat de Agerpres.

Potrivit procurorului-şef al DNA, de la declararea stării de urgenţă în martie 2020, la DNA au fost înregistrate 175 de dosare având ca obiect infracţiuni legate de pandemia de COVID-19. Dintre acestea, în anul 2021 au fost soluţionate 27 de dosare, dintre care în şapte dosare privind 19 inculpaţi s-a dispus sesizarea instanţelor de judecată prin trei rechizitorii şi patru acorduri de recunoaşterea vinovăţiei.

„În prezent, mai avem în lucru 89 de astfel de dosare. În aceste dosare avem puse sub acuzare zeci de persoane, faţă de unele dintre acestea fiind luate şi măsuri preventive. Noi acordăm o atenţie deosebită acestor dosare, unele sunt soluţionate mai simplu, cum ar fi corupţia legată de vaccinarea la chiuvetă, în altele, cum ar fi achiziţiile publice de aparatură din ţări îndepărtate – Turcia, China, Coreea de Sud, avem mult de lucru, avem comisii rogatorii pe rol şi aşteptăm să primim documente din aceste state”, a adăugat Crin Bologa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *