Senatorul USR Cosmin Viașu : „Bibliotecile, formă de cultură publică”

„Știm cu toții că în prezent bibliotecile publice sunt sub- utilizate, ba chiar este pusă la îndoială utilitatea lor.

Însă noi credem că trebuiesc doar regândite și adaptate evoluției societății”,spune senatorul USR Cosmin Viașu.

Există în PNRR o parte dedicată tocmai acestui sector și prevede ca odată cu digitalizarea educației bibliotecile să fie transformate în hub-uri de învățare si dezvoltare pentru copii și adulți. Vor fi dotate, atât bibliotecile publice cât și cele școlare, cu infrastructură TIC modernă și acces la internet.

Se prevede organizarea unor cursuri și sisteme de asistență pentru alfabetizarea digitală a adulților. 100.000 de persoane vor beneficia de training pentru competențe digitale în cadrul bibliotecilor până la finalul anului 2026.

Se va asigura și egalitatea de gen, minin 50% din beneficiarii acestor programe vor fi femei. De asemenea, pentru persoane vulnerabile din punct de vedere ocupational ( tineri, șomeri, etc.) se vor organiza periodic cursuri gratuite în cadrul bibliotecilor.

Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării va deschide patru linii de finantare care acordă patru tipuri de granturi pe baza unor solicitări de finantare în baza a patru pachete care sunt propuse.

„Unul dintre acestea este Pachetul Consorțiu Județean care, cred eu, s-ar putea aplica cu succes în județul nostru. Acest consorțiu ar fi format din Biblioteca Județeană, biblioteci rurale și municipale care ar aplica împreună prin intermediul primăriilor și a Consiliului Județean, având astfel mari șanse să-și atingă scopul principal – de a duce aceste servicii intr-o zonă cât mai mare a județului”, transmite senatorul USR Cosmin Viașu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *