Spitalul Județean din Sălaj va achiziționa un robot de mare precizie pentru extirparea tumorilor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău urmează să achiziţioneze, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de circa cinci milioane de euro, aparatură medicală în vederea diagnosticării şi tratării cancerului.

În urmarea finanțării, se vor achiziționa o instalaţie de rezonanţă magnetică RM şi un CT pentru diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor oncologici şi un echipament de mare precizie pentru extirparea tumorilor cancerigene.

Consilierii judeţeni din Sălaj au aprobat vineri, în unanimitate, proiectul „Dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău cu aparatură medicală în vederea diagnosticării şi tratării cancerului„, în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Sănătate, Prioritatea 7: Măsuri care susţin domeniile oncologie şi transplant, în parteneriat cu SJU Zalău.

Valoarea totală a proiectului este estimată la aproape 25 de milioane de lei lei, inclusiv TVA.

Potrivit hotărârii adoptate, prin realizarea acestui proiect SJU Zalău va fi dotat cu echipamente medicale care vor fi utilizate pentru diagnosticarea, monitorizarea şi tratarea pacienţilor oncologici.

„Se va achiziţiona o instalaţie de rezonanţă magnetică RM şi un CT pentru diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor oncologici, timpul de aşteptare în vederea efectuării investigaţiilor imagistice reducându-se considerabil; se va achiziţiona un echipament pentru chirurgie minim invazivă asistată robotic care va avea un rol extrem de important în excizia tumorilor în limite de siguranţă oncologică, cu o precizie mult superioară comparativ cu laparoscopia standard. Tehnologia sa avansată, cu mişcări intuitive şi dexteritate de neegalat permite chirurgului urolog să navigheze în structuri anatomice complexe cu precizie şi control sporit, reducând astfel riscul de complicaţii, precum şi timpul de recuperare a pacientului. Cu ajutorul acestui robot chirurgical întreaga patologie oncologică urologică (…) va fi tratată la cele mai înalte standarde„, se arată în expunerea de motive a proiectului adoptat.

Potrivit aceleiaşi surse, se intenţionează şi achiziţionarea unui sistem cu micro-ultrasunete de înaltă rezoluţie, care va oferi cea mai practică soluţie pentru urologi de a efectua biopsii ţintite într-un flux de lucru standard pentru patologia oncologică urologică, în special a cancerului de prostată.

Consiliul Judeţean Sălaj intenţionează să construiască, tot cu fonduri europene, un centru oncologic modern cu 110 paturi, în cadrul căruia persoanele diagnosticate cu cancer din întreaga regiune să poată beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă. În acest caz se aşteaptă deschiderea unei de finanţare pentru depunerea proiectul.

Valoarea estimată a acestui proiect este de circa 50 de milioane de euro milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *