Universitatea Babeș-Bolyai anunță că verifică teza de doctorat a lui Lucian Bode

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a anunțat luni că va analiza teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, după ce în spațiul public au apărut suspiciuni în privința corectitudinii acesteia.

UBB precizează că până la acest moment nu a primit nicio sesizare vizând teza în cauză.

Decizia vine în contextul în care USR a acuzat luni că teza de doctorat a lui Lucian Bode are elemente de plagiat și este „o compilație de traduceri din surse deschise”.

​Universitatea Babeș-Bolyai precizează că decizia analizei tezei de doctorat a lui Lucian Bode a fost luată la cererea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan.

Comunicatul UBB:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode.

În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări:

  • (1)La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În acestă analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.
  • (2)Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *