VIDEO ”Autostrada romană” din Sălaj, senzația de pe șantierul A3 – Autostrada Transilvania

Castrul roman Optatiana se găsește pe teritoriul localității Sutoru, județul Sălaj, în locul numit „Gura Căpușului”

Arheologii care lucrează pe terenul unui viitor lot din Autostrada Transilvania au descoperit un drum roman foarte bine conservat. Acesta se situează în localitatea Sutoru, din județul Sălaj. Pe teritoriul acestei comune se găsește castrul roman Optatiana. Din păcate, aceste drumuri vechi de aproape 2.000 de ani nu vor putea fi conservate. Se înregistrează locul, se fotografiază și apoi se rade pentru a lăsa locul constructorilor autostrăzii. Conservarea unui sit arheologic situat pe locul unei viitoare șosele se face doar în cazul unei decoperiri extraordinare, de genul unei cetăți necunoscute a lui Decebal etc.

Drumurile romane

După cucerirea unui teritoriu, precum Dacia, în 106 e.n., legionarii romani recurgeau la construcția castrelor, adică acele construcții care aveau rolul de protejare a granițelor și de campare a armatei, podurile și șoselele. Pe acestea din urmă circulau soldații, negustorii, coloniștii, funcționarii, mărfurile.

Lotul lui Umbrărescu

Sutoru se află pe lotul de autostradă cuprins între Nădășelu și Poarta Sălajului, tronson care a început să fie lucrat de către UMB. CNAIR a semnat pe 1 iulie 2020 cu firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu contractul pentru proiectarea și execuția lotului Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3). Valoarea contractului este de 680 de milioane de lei și are o durată de 156 de luni, din care 12 luni proiectare, 24 de luni execuție și 120 de luni garanție.

2 thoughts on “VIDEO ”Autostrada romană” din Sălaj, senzația de pe șantierul A3 – Autostrada Transilvania

  1. Vreau sa va spun ca probabil sint primul si singurul care a scris presedintelui sa faca tot ce-i sta in putinta sa conserve aceste locuri/drumuri vechi de aproape 2000 de ani. Alte tari ar orpi tot santierul imediat si ar regandi traseul autostrazii…noi nu stim sa conservam istorie si ceea ce ne reprezinta ca romnani si teritoriu.
    Chiar daca sint stabilit in SUA, este de neconceput ca nimeni din Roamania sa nu ia atitudine la ceea ce sa intampla cu aceste tezaure.
    Daca oricum vor fii distruse, m-ar interesa cel putin o piatra din acel drum…daca cineva dispune sau va dispune, adresa mea de email este la redactia ziarului Monitorul de Salaj.

  2. Nodul rutier se suprapune cu drumurile romane și cu castrul Optatiana.Castrul unei unitati de
    cavalerie de o mie de cavaleri. Alla miliaria Mauritorum .Adică mauri. Mai sus pe raul Almas , conform descoperirilor, și arhitecturii militare romane avem la Cuzaplac,Almas,Fildu, Bologna,castre romane, de granița care așteaptă sa fie puse în valoare istorică. Invit generația aceasta și următoarele sa fie mai interesate de aceste vestigii ale înaintașilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *