VIDEO|Război în Ucraina, a patra zi de invazie: Putin a pierdut până acum 4.300 de soldați, spune Kievul

Războiul din Ucraina a ajuns duminică în cea de-a patra zi fără ca forțele de invazie trimise de Vladimir Putin să obțină progrese semnificative. Dimineață s-au dus lupte în Harkiv, rușii anunțând că au intrat în al doilea oraș ca mărime din țară, însă ulterior guvernatorul local a spus că orașul ”a fost curățat de inamici”. Moscova a propus Kievului negocieri în Belarus, respinse de Zelenski, ce s-a arătat însă deschis la discuții în locuri decât cele din care se trage cu rachete spre țara sa.

Cele mai noi informații despre Războiul din Ucraina, LIVETEXT:

13:30Probleme mari pentru Rusia pe cerul Ucrainei: După trei zile de invazie superioritatea aeriană tot nu a fost atinsă, iar avioanele ucrainene încă zboară și doboară inamici – VIDEO

13:19Aproximativ 368.000 de persoane au fugit în străinătate din cauza luptelor din Ucraina, a anunțat duminică agenția ONU pentru refugiați, citând date furnizate de autoritățile naționale.

„Totalul actual este acum de 368.000 și continuă să crească”, a precizat UNHCR pe Twitter.

13:07Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune utilizarea fondurilor UE pentru finanțarea de arme și alte bunuri, cum ar fi combustibilii, pentru Ucraina.

„Voi propune miniștrilor (de externe ai UE) să utilizeze Fondul european pentru pace pentru două măsuri de asistență de urgență”, a declarat el duminică, înaintea unei reuniuni virtuale în care se vor discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Acestea vizează finanțarea furnizării de materiale de luptă letale pentru eroica armată ucraineană, care luptă cu o rezistență acerbă împotriva invadatorilor ruși, și furnizarea de bunuri neletale de care este nevoie urgentă, cum ar fi combustibilul.”

13:05Bruxellesul intenționează să interzică aeronavele rusești în întreg spațiul aerian al Uniunii Europene, în condițiile în care deja un mare număr de țări membre au luat deja o astfel de măsură sau urmează să o facă, deciziile fiind urmate de măsuri reciproce similare ale Rusiei.

13:02Liderul creștinătății ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, a spus că războiul din Ucraina este ”abominabil” și a cerut ”să i se pună capăt războiului acum”.

12:55Forțele ucrainene controlează în totalitate Harkivul spune guvernatorul orașului.

„Controlul asupra Harkivului este în totalitate al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamici”, a scris Oleh Sinegubov pe Telegram.

12:15Forțele Ucrainene au detonat un pod între localitățile Bucha și Irpin, la vest de Kiev, pentru a opri avansul militarilor ruși.

Potrivit primelor informații, în decursul dimineții au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele încă se dau, iar Rusia ar fi câștigat controlul.

Drept urmare, podul rutier dintre cele două localități a fost detonat de către forțele ucrainene.

11:58VIDEO Imagini cu soldați ruși din Ucraina care ar jefui un magazin și o bancă

11:48Forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari în timpul invaziei lor în Ucraina, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar, adăugând că numărul exact va fi clarificat ulterior.

Ea a mai spus pe pagina sa de Facebook că trupele ruse au pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane și 26 de elicoptere.

Avioane 27

Elicoptere 26

Tancuri 146

Blindate de luptă 706

Tunuri 49

Sisteme antiaeriene BUK 1

Alte vehicule militare 30

11:41VIDEO Momentul în care o dronă Bayraktar TB2 lovește un convoi de camioane rusești – șeful Armatei Ucrainei

11:27Un consilier al președintelui ucrainean a declarat duminică că situația nu s-a schimbat semnificativ în Ucraina, țara controlând teritoriul de la vest de Kiev, iar trupele rusești nu au făcut niciun avans în sud.

„Faptul că o delegație rusă a sosit la Gomel cu o propunere de a purta discuții de pace din punct de vedere militar înseamnă un singur lucru: au pierdut inițiativa și acum nu mai pot continua ostilitățile active”, a spus Oleksiy Arestovych.

11:15Autoritățile din Ucraina anunță că sunt continuate operațiunile de recuperare a victimelor în regiunea Sumy, corpurile a patru persoane fiind scoase până acum de sub dărămături, în urma invaziei rusești.

11:13Volodimir Zelenski a cerut lumii să lase Rusia fără drept de vot în Consiliul de Securitate al ONU, spunând că acțiunile Rusiei în Ucraina se apropie de „genocid”.

10:45Guvernul de la București trimite în Ucraina o nouă tranșă de ajutoare, fiind vorba de combustibil, veste antiglonț, căști, munitie si echipamente militare, apa si medicamente

10:34Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a transmis duminică faptul că exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa au continuat în mod normal, în conformitate cu solicitările clienților.

Compania a precizat că solicitările de gaz prin această rută se ridică la 107,5 milioane de metri cubi la nivelul zilei de duminică.

10:17Ucraina a răspuns ofertei Rusiei spunând că este deschisă la discuții, dar nu într-o țară ”dinspre care zboară rachete” și a propus alte orașe pentru negocieri.

10:14Lupte de stradă se dau în centrul Harkivului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, unde armata Rusiei ar fi reușit să ajungă.

Oleh Synehubov, șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, i-a îndemnat pe locuitorii orașului din est să stea în adăposturi și să nu plece nicăieri.

„Vehiculele inamicului rus au avansat în orașul Harkiv. Inclusiv în partea centrală a orașului. Atenție! Nu părăsiți adăposturile voastre!”, a avertizat el, conform CNN.

10:06Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak, a oferit și el un răspuns la afirmația delegației ruse că este „pregătită pentru discuții” cu Ucraina în Belarus.

Podolyak a declarat că delegația rusă a sosit la Gomel, un oraș din sud-estul Belarusului, știind de la început că a făcut-o degeaba.

El a reiterat că poziția lui Zelenskiy rămâne aceeași: doar discuții reale, zero ultimatumuri.

09:35Moscova anunță că o delegație rusă a ajuns în Belarus, unde așteaptă partea ucraineană pentru discuții. Zelenski a răspuns că rămâne deschis la negocieri, dar nu în Belarus, folosită pentru agresiunea asupra Ucrainei

09:25Ucraina înființează o legiune „internațională” pentru voluntari din străinătate, a declarat duminică Volodimir Zelenski.

„Aceasta va fi principala dovadă a sprijinului dumneavoastră pentru țara noastră”, a spus președintele ucrainean.

09:21Forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră care a fost lansată de un bombardier strategic rusesc Tu-22 de pe teritoriul Belarusului, a declarat duminică Valeri Zaluzhni, comandantul șef al forțelor armate.

09:19Lupte în stradă, la Harkiv.

09:18Soldații ruși care au intrat în Harkiv au întâmpinat o rezistență acerbă, conform Nexta. Imaginile arată vehicule militare distruse.

09:11Nexta: În apropiere de Harkiv, invadatorii ruși și-au abandonat echipament și au fugit.

09:00Vehicule militare rusești în Harchiv, sâmbătă dimineață.

08:58Cei care deschid site-ul Sputnik află de la organul de propaganda rusă că Vladimir Putin le mulțumește Forțelor Speciale Ruse pentru ”eroismul” lor în ”operațiunea specială”.

Liderul de Kremlin vorbește de ”serviciul lor impecabil în numele poporului rus și al marii noastre Patrii” și îi evidențiază pe cei care în aceste zile „își îndeplinesc cu eroism datoria militară în cursul unei operațiuni speciale de asistență pentru republicile populare din Donbass”.

08:50Vă recomandăm să citiți și excelenta analiză a lui Silviu Nate privind Ucraina: Este capabilă o putere aflată în declin de un mare joc geopolitic? Cât de departe privește Vladimir Putin?

08:41Un general ucrainean a spus într-o conferință de presă ținută la Washington că țara sa a capturat până acum 200 de soldați ruși prost echipați, unii foarte tineri. Aceștia au fost tratați conform Convenției de la Geneva și li s-a dat voie să-și sune părinții, potrivit lui Borys Kremenetsky

08:24Duminică dimineață, sirenele sună din nou în capitala Kiev, locuitorii sunt îndemnați să intre în cel mai apropiat adăpost antiaerian.

La câteva minute după pornirea sirenelor s-a auzit o explozie în partea de vest a centrului capitalei, potrivit Reuters.

„A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie și mecanizate ușoare, inclusiv în partea centrală a orașului”, a anunțat președintele Administrației Regionale de Stat din Harkiv, Oleg Sinegubov. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să rămână în adăposturi.

Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale în orașul ucrainean Harkiv, anunțase anterior, în primele ore ale dimineții de duminică, serviciul de stat ucrainean de comunicații speciale.

Nu este clar la acest moment cât de importantă era conducta și dacă explozia ar putea întrerupe transporturile de gaze în afara orașului sau a țării. În pofida războiului, Ucraina continuă să permită livrarea de gaze rusești către Europa.

07:48Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, mândru că armata sa a arătat tuturor că poate lupta cu invazia comandată de Putin:

”72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii – nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

07:41Kievul se află sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, potrivit autorităților ucrainene

Mykola Povoroznyk, primul adjunct al șefului administrației de stat a orașului Kiev, a declarat că în cursul nopții au avut loc câteva ciocniri cu sabotori ruși.

07:35Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier, a declarat duminică primarul orașului.

„Inamicul vrea să distrugă totul în jur”, a declarat Natalia Balasinovici într-o înregistrare video postată online.

Fotografiile și înregistrările video postate online au arătat flăcări mari care se ridicau sub cerul nopții. Autoritățile i-au avertizat pe locuitori să fie în alertă din cauza fumului toxic.

06:40Marile companii de tehnologie continuă să ia măsuri contra Rusiei. După Facebook, și Google anunță că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

––

„Vom lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara”, a spus Zelenski într-un clip video, un nou îndemn mobilizator pentru ucraineni să lupte contra forțelor de invazie ale Moscovei trimise după un anunț făcut joi dimineață de Vladimir Putin.

„Vom trage Rusia la răspundere și ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, au spus liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *