Zălăuanul Lupou Dan arestat de DIICOT Satu-Mare pentru grup infracțional care vindea bani falși

Florea Pentru Marcel, Marița Aurel Vasile și Lupou Dan Traian (din Zalău) au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Satu-Mare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă și punere în circulație de valori falsificate


La data de 17.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Sălaj și Satu Mare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă și punere în circulație de valori falsificate.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu data de 01.05.2021, pe raza municipiului Satu Mare, s-a constituit un grup infracțional organizat specializat în producerea de monede falsificate din cupiura de 100 lei și punerea lor în circulație.

Membrii grupării au contrafăcut o cantitate mare de bancnote, aproximativ 800.000 RON, pe care, fie i-au plasat în mod direct pe piață, fie au apelat la alte persoane cărora le-au vândut cantități mari de bancnote, în schimbul unor sume de bani.

Bancnotele erau confecționate din plastic care imita materialul din care sunt confecționate bancnotele originale, iar cernelurile folosite la imprimare erau aproape identice cu cele autentice. Bancnotele falsificate prezentau microperforațiile specifice, dimensiunile fiind aproape identice și nu puteau fi detectate fără a fi verificate cu un aparat special.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate și indisponibilizate mai multe sume de bani în lei și valută, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, stick-uri de memorie, imprimante, dispozitive GPS, 13.960 de țigarete, 10 comprimate ecstasy, 3 doze de substanță albă purverulentă și un pistol.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane, printre care și zălăuanul Lupou Dan.


Ulterior, pe 18 iunie, Tribunalul Satu-Mare a aprobat propunerea procurorilor DIICOT SM și au arestat preventiv pentru 30 de zile pe trei persoane, respectiv pe Florea Petru Marcel, Marița Aurel Vasile și Lupou Dan Traian (din Zalău).


Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Lupou Dan a mai fost condamnat de Judecătoria Zalău pentru bani falși

Zălăuanul Lupou Dan Traian, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 2 ani şi jumătate închisoare cu suspendare, dispusă de Judecătoria Zalău și ulterior menținută de Curtea de Apel Cluj, pentru punerea în circulaţie de monedă falsă.

Inculpatul a fost obligat să desfăşoare un număr de 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Primărie sau într-o biserică din Zalău.

Lupou a fost surprins în Slovenia, în mai 2017, cu un număr de aproape 30 de bancnote de câte 20 de euro, cu aceeaşi serie, printre actele din maşina cu care se deplasa spre Italia, care se defectase. Acesta a pretins la faţa locului, că banii se aflau în maşina achiziţionată din Zalău, că a anunţat firma de intermedieri, dar că fostul proprietar asiatic nu ar fi revendicat paguba.

La proces inculpatul şi-a schimbat teoria, afirmând că banii au fost în permanenţă în maşină, că nu le-a dat mare importanţă, crezând că sunt simple hârtii colorate, alături de alte jucării cu care se juca un copil din familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *