Ziua Instituției Prefectului – 160 de ani de atestare

Sărbătorim astăzi, 2 aprilie, Ziua Instituției Prefectului, marcând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin Legea Comunală, noţiunea de „prefect”.
Cu o istorie globală de peste două milenii (cuvântul prefect provine din limba latină şi înseamnă „cel care a fost pus în fruntea …”), în administraţia românească prefectul a fost introdus la mijlocul secolului al XIX-lea, după model francez, prin legislaţia reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
După constituirea României Mari, primul prefect al Sălajului a fost Gheorghe Pop, numit în funcţie în 1919. În perioada interbelică, Sălajul a mai avut încă 17 prefecţi, iar mai apoi, până la instalarea regimului comunist, cinci prefecţi. Prefectul şi instituţia prefectului revin în administraţia din România după căderea regimului comunist, Victor Hălmăjan fiind cel a ocupat funcţia de prefect, printr-o hotărâre a Guvernului României din 1990.
Actualmente, conducerea instituţiei este asigurată de prefectul Dari Toma şi subprefecţii Gheorge Bancea şi Florin Florian.
Conform legislaţiei în vigoare, prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local, conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale, asigură conducerea comitetelor județene pentru situații de urgență şi asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le consideră ilegale.
Activitatea instituţie este una mult mai amplă şi include Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple şi Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
“Astăzi, la ceas aniversar, vreau să mulţumesc tuturor colegilor mei pentru sprijinul acordat în gestionarea activităţii curente a instituţiei. Suntem, zi de zi, în slujba sălăjenilor şi facem eforturi permenente să ducem la îndeplinire, în mod corespunzător, programul de guvernare, la nivel judeţean. Acest lucru nu ar fi însă posibil fără o bună colaborare cu conducerea şi structurile din Sălaj ale Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, instituţiile deconcentrate şi administraţiile locale şi cea judeţeană. Împreună, întotdeauna putem face mai mult şi mai bine pentru cetăţenii judeţului. La mulţi ani, dragi colegi!” – Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *