AJPIS Sălaj: 373,9 milioane lei sprijin financiar persoanelor defavorizate în anul 2023

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție  Socială  Sălaj, instituție  deconcentrată, aflată  în subordinea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, este organizată şi îşi desfăşoară activitatea  în conformitate cu prevederile OUG nr. 113/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în următoarele domenii : asigurarea drepturilor de beneficii sociale  categoriilor defavorizate, verificarea modului de aplicare a  legislației în domeniul asistenței sociale, evaluarea și monitorizarea furnizorilor de servicii sociale și autorizarea furnizorilor de formare profesională a adulților.

AJPIS Sălaj este condus de directorul executiv ec. Mircea Pop.

Principalul obiectivul al instituției, în acord cu legislația în vigoare, îl reprezintă administrarea şi gestionarea într-un sistem unitar de plată a beneficiilor de asistenţă socială şi a altor programe privind servicii sociale susţinute de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.  Prin intermediului corpului de control din  cadrul Biroului de Inspecție Socială sunt realizate activităţi de evaluare şi monitorizare a serviciilor sociale, precum şi acțiuni de control al măsurilor de asistenţă socială privind prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situaţii care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităţilor.

Principalele categorii defovarizate cărora li se adresează instituția sunt persoanele fără venituri sau cu venituri foarte mici, familiile care au copii școlari în întreținere și de asemenea venituri mici, alte categorii vulnerabile prevăzute de lege : persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, familii și persoane singure care se află în risc de marginalizare și excluziune socială, familii monoparentale, tineri care părăsesc sistemul de protecție socială, etc.

Până la data de 31.12.2023, prin Legea 416/2001, cu modificările și completările ulterioare a fost acordat ajutorul social, un beneficiu acordat celor mai defavorizate categorii sociale, care dispun de cele mai puține resurse .

În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023, numărul mediu lunar de titulari ai drepturilor de ajutor social a fost de 2.638, suma plătită din bugetul de stat pentru aceștia fiind de 12.216.163 lei. Pe lângă acordarea acestei prestații sociale, legea prevede pentru beneficiarii de ajutor social și asigurarea de sănătate, fără contribuție financiară, beneficiind de asigurare de sănătate prin efectul legii, dar și asigurarea obligatorie a locuinței pentru cei care dețin în proprietate o locuință. Menționăm că în anul 2023  numărul de polițe de asigurare noi încheiate a fost de doar 8,  o cifră foarte mică în comparație cu numărul mediu lunar de beneficiari, situație cauzată de faptul că marea majoritate a beneficiarilor de ajutor social nu dețin acte de proprietate asupra locuinței.

Un alt beneficiu social care se acordă în situații deosebite este ajutorul de urgență, prevăzut de Legea 416/2001, cu modificările și completările ulterioare.  Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, Solidarității Sociale, poate acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi pentru alte situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, precum şi în alte situaţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. Aceste propuneri de acordare a unor ajutoare de urgență sunt înaintate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, în urma afectuării unor anchete sociale și a analizării situației socio-economice a solicitanților.

În anul 2023, nu au fost aprobate ajutoare de urgență.

Până la data de 31.12.2023, prin Legea 277/2010, cu modificările și completările ulterioare a fost acordată alocația pentru susținerea familiei, tot, pe baza testării veniturilor, pentru familiile cu venituri mici care au în întreținere copii de vârstă școlară, de până la 18 ani, beneficiu condiționat de frecventarea cursurilor școlare de către copii. Beneficiau de aceast drept familiile ale căror venituri se situează între 0 și 633,90 lei pe membru, cuantumurile acordate fiind de la 90 de lei cuantumul minim, până la 512 lei cuantumul maxim, în funcție de tipul familiei : monoparentală sau biparentală, veniturile familiei, numărul de copii aflați în întreținere, precum și numărul copiilor care urmează cursurile școlare.

În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023, numărul mediu de titulari ai drepturilor de alocație pentru susținerea familiei a fost de 2.208, suma plătită din bugetul de stat pentru aceștia fiind de 5.131.586 lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, act normativ prin care au fost încetate de drept acte normative despre care am vorbit anterior și care se adresează persoanelor și familiilor defavorizate, Legea 416/2001, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit Legii nr. 196/2016, venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială, generate de cauze socioeconomice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă, şi-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacităţi de integrare socială. Venitul minim de incluziune este un beneficiu social alcătuit din două componente acordate în bani  :

  • ajutorul de incluziune,
  • ajutorul pentru familia cu copii.

Alături de acesta pot fi asigurare și alte măsuri de asistenţă socială complementare, acordate în bani şi/sau în natură, după cum urmează:

  • stimulente : măsuri speciale de stimulare pentru participarea pe piaţa muncii, acordate în bani sau care reprezintă deduceri aplicate veniturilor persoanei;
  • facilităţi contributive: asigurarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de art. 154 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; ;
  • alte drepturi complementare: transferuri financiare şi/sau sprijin în natură, cu scopul de a facilita incluziunea socială şi prevenirea riscului de excluziune socială, acordate beneficiarilor de venit minim de incluziune sau altor categorii aflate în situaţii deosebite, precum :  plata asigurării obligatorii a locuinţei, măsuri de sprijin financiar pentru promovarea şi susţinerea frecventării cursurilor de învăţământ, organizate în condiţiile legii pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, care să conducă la accesul persoanelor beneficiare de venit minim de incluziune la un loc de muncă, accesul la serviciile sociale disponibile, în funcţie de nevoile identificate în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate.

Pentru perioada sezonului rece sunt acordate potrivit Le11 226/2021, cu modificările și completările ulterioare, ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu: energie termică, gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi și/sau petrolieri, dar și a suplimentele de energie acordate în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate. Ajutoarele pentru încălzirea locuinței se acordă pentru perioada sezonului rece : noiembrie – martie, iar suplimentele pentru energie se acordă pe tot parcursul anului începând cu luna noiembrie a anului în curs și până în luna octombrie a anului următor .

Acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței se realizează în funcție de valorile de referință pe tipuri de energie, stabilite prin hotărâre a Guvernului, prin decontarea procentuală, în funcție de veniturile nete lunare realizate de familiile sau persoanele singure, care nu pot depăși 1.386 lei/persoană în cazul familiei, respectiv  2.053 lei în cazul persoanei singure. În sezonul rece 2022/2023 dar pentru sezonul rece 2023/2024  (noiembrie – martie), valorile de referință au fost stabilite astfel :

  • 250 lei – gaze naturale,
  • 500 lei – energie electrică,
  • 320 lei – combustibili solizi și/sau petrolieri.

Suplimentele pentru energie, acordate lunar, pe tot parcursul anului sunt în cuantum fix, după cum urmează :

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Pe parcursul anului 2023, AJPIS Sălaj avut un număr de 9.251 beneficiari, număr mediu de beneficiari, pentru care am plătit suma de 9.715.277 lei.

Prin OUG 63/2022, modificată prin OUG nr. 165/2022, a fost acordat sprijinul material pentru categoriile de persoane vulnerabile al cărui scop îl reprezintă compensarea unei părţi din cheltuielile cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, sub forma unor tichete sociale pe suport electronic, pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau pentru asigurarea de mese calde.  Valoarea acestui sprijin financiar, menținut și în anul 2023 este de 250 de lei și se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de beneficiari  :

  1. a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
  2.  b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei;
  3.  c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  4.  d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  5. e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
  6. f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Eligibilitatea persoanelor care beneficiază de aceste prevederi legale este stabilită la nivel central prin transmiterea listelor cuprinzând beneficiarii de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care determină nivelul venitului lunar realizat, atât din România, cât şi din străinătate. Ulterior listele conținând beneficiari eligibili sunt înaintate Ministerului  Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care prin unitatea selectată în vederea emiterii tichetelor sociale pe suport electronic, transmite aceste dispozitive la domiciliul titularilor prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” – S.A. și virează sumele prevăzute de lege. Sumele acordate pot fi utilizate în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări.

AJPIS a prezentat pe scurt, principalele beneficii sociale acordate categoriilor defavorizate pe parcursul anului 2023. Alături de aceste beneficii, instituția asigură și plata altor drepturi acordate în baza altor criterii cum ar fi cel de contributivitate sau situații deternminate de starea de sănătate.

Prezentăm mai jos o situație a tuturor beneficiilor acordate în anul 2023 și sumele aferente plătite.

Nr. crt. Tipul beneficiului Nr. mediu de beneficiari în anul 2023 Sume plătite în 2023 – lei   –
1 Alocaţia de stat pentru copii 42.881 157.352.963
2 Alocaţia pentru susţinerea familiei 2.208 5.784.343
3 Alocația de plasament 277 3.774.148
4 Indemnizația lunară de sprijin la plasament 127 1.139.938
5 Indemnizația pentru tineri care părăsesc sistemul de protecție socială 38 1.308.833
6 Indemnizaţie pentru creşterea copilului 2.094 67.147.793
7 Stimulent de inserţie 936 9.483.710
8 Drepturi acordate persoanelor cu handicap in baza OUG nr. 111/2010 175 1.939.711
9 Indemnizația lunară de hrană cuvenită persoanelor infectate cu HIV sau bolnave SIDA 24 287.133
10 Venitul minim garantat 2.638 12.216.163
11 Drepturi acordate persoanelor cu handicap în baza Legii nr. 448/2006 29.199 98.210.751
12 Ajutoare de urgență 0 0
13 Indemnizația de acomodare 9 285.974
14 Ajutoare  pentru încălzirea locuinţei 9.251 9.715.277
15 Supliment energie 13.414 2.697.533
16 Finanțare obiective de investiții 5 0( nu au fost efectuate plăți în 2023)
17 Polițe asigurarea locuinței VMG 8 2.096
18 Depunere cont Programul Junior Centenar pentru copii ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului 476 573.600
19 Indemnizație de hrană pentru bolnavii TBC 29 314.127
20 Sprijin lunar în vederea susținerea adopției interne 21 221.241
21 Decont cheltuieli transport adopție 2 4.000
22 Taxe aferente beneficiilor de asistență socială 1.487.937
                  Total 103.812 373.947.271

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *