DSVSA Sălaj: Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider sau congelator, unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie efectuate pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Registrului exploatației și implicit a Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat în Registrul exploatației și implicit în Baza Națională de Date (BND)..

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului                  (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 40 și 50 lei, iar examenul prin digestie artificială efectuat la LSVSA Sălaj, din Zalău, str. Tipografilor nr. 7-9 este de 88 de lei.

Medicii veterinari din cadrul LSVSA Sălaj, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2023 – 24.12.2023 şi 27.12.2023 – 30.12.2023, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică:

  1. CSVSAO Zalău – Dr. Lungu Gheorghe, tel. 0744214681

Oraș / comune arondate: Zalău, Zalău – Ortelec, Crișeni, Meseșenii de Jos, Hereclean

  1. CSVSAO Șimleu Silvaniei nr. 1 – Dr. Lupău Mărioara, tel. 0761321376

Oraș / comune arondate: Șimleu Silvaniei, Bănișor, Cizer, Crasna, Horoatu Crasnei, Ip, Marca,  Pericei, Plopiș, Sâg,  Valcău de Jos, Vârșolț

  1. CSVSAO Șimleu Silvaniei nr. 2 – Dr. Bob Mircea, tel. 0730115985

Oraș / comune arondate: Șimleu Silvaniei, Bobota, Bocșa, Camăr, Carastelec, Chieșd, Halmășd, Măeriște, Nușfalău-Boghiș, Sărmășag, Șamșud

  1. CSVSAO Jibou – Dr. Ghiurco Florin, tel. 0733777920

Oraș / comune arondate: Jibou, Bălan, Creaca, Cristolț, Gârbou, Mirșid, Năpradea, Someș Odorhei

  1. CSVSAO Cehu Silvaniei – Dr. Popan Octavian, tel. 0730115997

Oraș / comune arondate: Cehu Silvaniei, Benesat, Coșeiu, Dobrin, Sălățig

  1. CSVSAO Hida – Dr. Pup Adrian, tel. 0745648123

Comune arondate: Agrij, Almașu, Buciumi, Cuzăplac, Dragu, Fildu de Jos, Hida, Românași, Sânmihaiu Almașului, Treznea, Zimbor

  1. CSVSAO Ileanda – Dr. Rusu Vasile, tel. 0730115974

Comune arondate: Băbeni, Gâlgău, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus-Șimișna, Surduc, Zalha

La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj sunt afişate informaţii utile consumatorilor, iar locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc sunt:

  • Cabinet medical veterinar SC Complet Vet SRL, dr.Silaghi Cornelia- Zalău, str. Kossut Lajos,nr. 49
  • Cabinet medical veterinar SC Prod Vet Com SRL, dr.Antal Cristian – Zalău, 22 Decembrie 1989,nr. 11
  • Cabinet medical veterinar SC Zoofarm SRL, dr.Horvat Florin – Zalău, Astralis – Bloc Melc
  • Cabinet medical veterinar dr.Văsăliuț Ionel, Jibou, Gheorghe Doja – nr. 35
  • Cabinet medical veterinar dr.Kiss Alexandru – Cehu Silvaniei – Gheorghe Doja, nr. 67
  • Cabinet medical veterinar SC Cezar Vet Zone SRL, dr. Ghergheli Cezar –  Șimleu Silvaniei, str. Gheorghe Lazăr nr. 17, Bloc L9
  • La toate Circumscriptiile sanitar veterinare concesionare din județ.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această periodă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

DIRECTOR EXECUTIV, Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *