Laborator mobil de educație rutieră în dotarea Poliției Sălăjene

Un laborator mobil de educaţie rutieră a intrat ieri  în dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

La data de 17 martie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj a recepţionat un laborator mobil de educație rutieră, achiziționat în cadrul proiectului „Educație rutieră – modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, derulat la nivelul Poliției Române, care va fi repartizat la Serviciul Rutier.

Autospeciala are dotări tehnice și expoziționale menite să susțină activitatea polițiștilor rutieri, în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.

Proiectul „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră” cod MySmis 125179  este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare și a fost demarat în iulie 2020.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.

Conștientizarea consecințelor accidentelor asupra lor înșiși și asupra altora trebuie să vizeze toate categoriile sociale din care provin participanții la traficul rutier.

Indiferent de vârstă, din punct de vedere social, economic, cultural, al nivelului de educație, accesului la tehnologie și mass media al participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu responsabilitate.

Grupul țintă al campaniilor derulate în cadrul proiectului este abordat prin două modalități distincte:

-Campanii media naționale, de educație rutieră;

-Activități educativ-preventive interactive („față în față”).

Campaniile vizează conștientizarea participanților la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani, în România (viteza excesivă, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere), precum și alte cauze (folosirea telefonului mobil, alcoolul, drogurile).

Activitățile educativ-preventive interactive se realizează prin interacțiunea directă a polițistului rutier cu grupul țintă.

Caravanele educative reprezintă un mod de comunicare, ce şi-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului, transmițând mesajul educativ-preventiv, prin interacțiunea directă cu grupul țintă (fiind folosite cu succes în mai multe țări din Europa).

Atât la nivel național cât și la nivel local, se organizează, în parteneriat cu organizații din societatea civilă, campanii de educație rutieră și alte activități preventive, ce au drept scop îmbunătățirea nivelului de cunoaștere şi respectare a normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.

În vederea eficientizării transmiterii mesajului preventiv-educativ către grupurile țintă, se folosesc cât mai multe modalități de comunicare.

Astfel, se organizează, ori de câte ori se impune, întâlniri cu grupurile ţintă pe tema siguranţei rutiere, activităţi susținute prin intermediul mass-media, precum şi prin desfășurarea următoarelor:

–        ore de educație rutieră în unitățile de învățământ;

–        editarea de pliante și flyere cu mesaje tematice și distribuirea acestora participanților la trafic;

–        redactarea unor articole de presă și publicarea acestora în ziare și reviste cu specific auto;

–        campanii de afișaj stradal;

–        realizarea de videoclipuri cu tematică rutieră și distribuția acestora în mediul online;

–        participări la emisiuni radio și de televiziune unde se transmit, informații și sfaturi practice, cu caracter preventiv.

La începutul anului 2022 a fost lansată platforma online www.verdelaeducatie.ro, care pune la dispoziția părinților și copiilor, pe termen lung, instrumente utile pentru educația rutieră, precum și realizarea și postarea pe platformă a unui serial educativ, intitulat Super-pietoni, realizat în colaborare cu Fundația Zurli și SC Lidl Discount SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *