Ministrul Lucian Bode a participat la Ziua Marinei, alături de președintele Iohannis și premierul Ciucă

Ziua Marinei este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Maria. Pentru a celebra marinarii, în țară, dar mai ales la malul mării au loc diverse evenimente.

La evenimentul organizat în Portul Constanța au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu și ministrul de interne Lucian Bode.

Data de 15 august dedicată pentru a sărbători Ziua Marinei a fost proclamată prin Legea nr 382 din 28 septembrie 2004 și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.

De ce sărbătorim Ziua Marinei pe 15 august

Potrivit site-ul oficial navy.ro, Ziua Marinei Române a fost instituită ca sărbătoare a marinarilor români pe data de 15 august 1902, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Maria, care în tradiția ortodoxă este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Program evenimente de Ziua Marinei

Luni, 15 august 2022, în intervalul orar 10:00-19:00 se va organiza o expoziţie de navomodele, obiecte marinăreşti, noduri marinăreşti, expoziţie ce va fi deschisă în intervalul orar 10.00-19.00.

Pe Faleza Dunării, la „Elice”, în intervalul orar 12:00-15:00 vor avea loc mai multe activități ce includ animații stradale, ateliere și jocuri marinărești.

Evenimente la Constanța

Mii de oameni sunt așteptați la malul mării pentru festivitățile de Ziua Marinei, cu atât mai mult cu cât anul acesta au coincis cu o minivacanță de trei zile. Pe litoral este, cu singuranță, vârf de sezon, cea mai aglomerată perioadă a anului, deși vremea este cea care ar putea da emoții.

Evenimentele se vor împărți în două locuri – o parte au loc în portul militar, în timp ce în portul Tomis oamenii vor putea admira navele din larg, dar și o serie de expoziții legate de viața marinarilor militari.

În București, cu ocazia Zilei Marinei în intervalul orar 08:30-10:00 se va organiza o ceremonie militară și religioasă în care se vor depune coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Naționali din Parcul Regele Mihai.

Totodată, pe lacul Herăstrău se va depune o ancoră de flori.

Tot la București, Forțele Navale Romane sunt prezente, până luni, 15 august 2022 la ARCUB Centrul Cultural al Municipiului București, unde participanții vor putea vizita o expoziție cu lucrări de pictură cu tematică marină, machete de nave, uniforme de marină și medalii aniversare.

Cei interesați vor putea învâța să confecționeze noduri marinărești în cadrul unui atelier interactiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.