Șeful APIA: Banii în conturile fermierilor, crescătorilor până la 15 noiembrie!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va încheia plata avansului la subvențiile agricole, aferente acestui an, cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 astfel încât fermierii, crescătorii de animale să aibă banii în conturi mai repede, a anunțat directorul general APIA, Adrian Pintea, luni, la Agrostrategia. TVR1.

„Am început plata avansului în 16 octombrie, au trecut două săptămâni, și am reușit să plătim deja peste 900 de milioane de euro pentru peste 600.000 de fermieri. Undeva în jur la 40.000 – 50.000 de fermieri sunt plătiți zilnic. Cam acesta este ritmul și undeva la 40-50 milioane euro, dar am avut și zile în care 100 de milioane de euro au fost acordate într-o singură zi,” a spus șeful APIA.

lista-subventii-apia-2021_b

El a adăugat că agenția de plăți a luat în avans bani de la Ministerul Agriculturii pentru ca transferul banilor către conturile fermierilor, crescătorilor de animale să se facă mai rapid.

„Am reușit ca să luăm noi în avans bani de la Ministerul Agriculturii în conturile APIA, astfel încât de la autorizare la plată până la plata efectivă erau undeva între 3 și 5 zile. Dar acum orice centralizator, pentru că așa funcționează o zi de lucru, dimineața începem generare de tranșe, intră dosarele la plată, colegii de la agențiile locale și județene lucrează, automat se dă calcul dosare, să intre pe fiecare județ, la sfârșitul zilei se face un centralizator din acești 40.000 – 50.000 de fermieri, se închide, pe urmă intră în verificările contabilicești, și se ia pe centralizator cu număr de fermieri și sumă. Centralizatorul care astăzi a fost încheiat, mâine deja intră la plată, noi deja având banii în cont, nu mai trebuie să facem deschiderile bugetare. Fermierii care au fost astăzi autorizați, mâine trimitem la plată, poimâine are banii în cont.

Termenul limită de avans este 30 noiembrie, dar noi o să terminăm undeva prin 10-15 noiembrie tot ce înseamnă plată în avans,” a explicat șeful APIA.

Vă reamintim că fermierii, crescătorii de animale primesc în avans 70% din plățile directe pe suprafață și sprijin cuplat zootehnic ovine/caprine, bovine și 85% din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *